Experţi: Timpul lui Ghimpu a expirat, Plahotniuc se înţelege cu Dodon

În 2015, Vlad Filat îl avertiza pe Mihai Ghimpu despre dosarele pe numele nepotului său de la primărie, Dorin Chirtoacă, care vor izbucni într-o bună zi. Multe voci consideră că arestările de la primăria Chişinău şi mai multe ministere care aparţin PL, i-ar avea în centru pe Ghimpu şi Chirtoacă.
Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc (The Epoch Times Romania)
Maria Maevschi
28.04.2017

Şirul arestărilor efectuate de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), care au loc în aceste zile la Chişinău, ar fi, în opinia mai multor experţi şi comentatori politici, o investigaţie selectivă, „deoarece dl Plahotniuc s-a certat, din punct de vedere politic cu Partidul Liberal condus de dl Ghimpu”. Potrivit declaraţiilor analistului politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, aceste reţineri ale funcţionarilor care fac parte din Partidul Liberal nu trebuie luate drept o luptă cu corupţia iniţiată de guvernământ în frunte cu dl Plahotniuc, adăugând că „în centrul arestărilor se află Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă”.

„Calea dlui Plahotniuc spre puterea deplină este presărată cu cadavrele aliaţilor săi politici de la o etapă sau alta, i-a lichidat pe toţi, acum a venit şi rândul lui Mihai Ghimpu şi a partidului său discreditat. Acesta a făcut jocul lui Plahotniuc încă de la începutul alianţei de guvernare din anul 2009, acest grup (Partidul Liberal – n.r.) a făcut înţelegeri din care a profitat. Au primit şi ei nişte fărâmituri de la masa puterii dlui Plahotniuc. Cred că ei şi-au supra-apreciat posibilităţile de a se tocmi cu dl Plahotniuc asupra împărţelii prăzii. Iată de ce acum dl Plahotniuc le vine de hac”, a declarat, prin telefon, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, analistul de la Jamestown.

Socor consideră că ceea ce se întâmplă acum în Moldova, ar fi o distracţie televizată zilnică oferită populaţiei R. Moldova, de către putere, arestând pe unii şi pe alţii. „Acest proces nu merge în mod transparent, noi nu ştim care sunt acuzaţiile, în ce măsură sunt întemeiate dosarele, alese victimele şi mai ales nu ştim care este situaţia finanţelor şi afacerilor dlui Plahotniuc, pe dânsul nu-l investighează nimeni şi nici nu poate. Campania aceasta împotriva corupţiei nu este una reală, este una care serveşte anumite interese politice de la o etapă la alta”, a adăugat analistul.

Potrivit comentatorului politic, Vlad Ţurcanu, arestările membrilor PL ar vorbi despre o poziţionare pe care şi-o asigură Partidul Democrat furnizând opiniei publice teme şi fiind în felul acesta pro-activ, lucru necesar pentru a nu fi nevoit să reacţioneze la ceea ce ar propune opoziţia, iar lumea discută despre asta. Mai mult decât atât, Ţurcanu a punctat că ar fi o mişcare urmărită de democraţi, nu neapărat pentru a pedepsi Partidul Liberal care a avut naivitatea să creadă că va fi tratat altfel.

„Având în vedere lanţul acesta de reţineri, CNA este acum ca un pescar care ajunge la o baltă plină cu peşte mic. Printre persoanele reţinute sunt unii funcţionari aflaţi aproape de vârfurile puterii, dar nu sunt demnitari foarte înalţi, cred că în felul acesta se vor croi lucrurile până la alegerile parlamentare. PD care are o resursă mediatică şi financiară puternică încearcă să fie activ pe scena politică pentru a-şi înghesui adversarii”, a specificat comentatorul politic.

Ziaristul şi fostul deputat, Valeriu Saharneanu a menţionat că după ce în 2015 Ghimpu i-ar fi permis lui Plahotniuc să aranjeze toate lucrurile cu miliardele, acum i-ar fi expirat timpul. Acesta a ţinut să precizeze, că Acum Plahotniuc ar avea o „înţelegere, presupun, cu Dodon să facă o platformă social-democrată în vederea alegerilor din 2018”.

După ce Comisia de la Veneţia a precizat că pentru a ajunge să fie votat în Parlament, proiectul votului uninominal ar avea nevoie de susţinere din partea tuturor părţilor. „Acum este nevoie de această susţinere în Parlament. Eu bănuiesc că avizul partenerilor de dezvoltare, şi nu doar a comisiei de la Veneţia, va fi unul foarte şi foarte negativ. Pentru că Plahotniuc s-a obişnuit în orice condiţii să-şi atingă scopul, această reacţie negativă trebuie contrabalansată. Această contrabalanţă va fi demonstraţia către exterior a unei cvasiunanimităţi în Parlament”, a explicat analistul politic, Victor Ciobanu.

În opinia acestuia, Ghimpu s-ar afla acum în faţa unei dileme deloc uşoare, „dacă nu acceptă propunerea, care nu se poate refuza, din partea marelui coordonator, atunci urmează „moartea subită”, dacă acceptă, atunci moartea va fi lentă la următoarele alegeri”.

Amintim că, în 2015, înainte de a fi luat de către mascaţi din plenul Parlamentului, fostul premier Vlad Filat a atenţionat Partidul Liberal să nu mizeze pe minciuni. ”Peste 600 de dosare, dle Ghimpu, are nepotul dumitale, primar general şi administraţia primăriei, la Procuratură. Când o să înceapă să buhnească ele? Dumnezeu ştie. Cu certitudine o să buhnească atunci când seara o să vi se spună că împreună o să fericiţi poporul moldovenesc”, a declarat Filat de la tribuna Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor