Igor Boţan: Maia Sandu va prelua pârghiile administrative din ţară dacă va veni cu o garnitură impresionantă într-un nou Guvern

PSRM ar accepta orice Guvern, numai nu anticipate. Pentru a-i bate pe socialişti la propriul joc, Maia Sandu trebuie să numească la funcţia de premier o candidatură puternică, consideră Boţan.
Igor Boţan, membru al Platformei DA (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Maria Maevschi
26.01.2021

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, doreşte ca mandatul ei prezidenţial să fie sincronizat cu mandatul unei majorităţi parlamentare care ar susţine programul ei electoral şi ar oferi partenerilor de dezvoltare o platformă puternică, dar şi cetăţenilor Republicii Moldova în depăşirea crizei economice şi pandemice în care se află Moldova, motiv pentru care nu a numit încă până acum un nou prim-ministru şi insistă pe alegeri parlamentare anticipate, consideră analistul politic Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”.

Pe de altă parte, a specificat expertul, Partidul Socialiştilor, pentru că de această formaţiune depinde cât de repede va fi dizolvat Parlamentul, promovează o politică duplicitară, dorind ca cetăţenii Republicii Moldova să regrete că au votat-o pe Maia Sandu, mai ales că Igor Dodon îi convingea că au ce pierde dacă vine ea la guvernare, motiv pentru care vor că şefa statului să activeze o anumită perioadă cu un Parlament fără o majoritate şi cu un Guvern care ar fi la cheremul acestui parlament sau al unei majorităţi informale, „pe care am văzut-o în toată frumuseţea ei în luna decembrie”.

„Acum situaţia se schimbă dramatic, proiectul lui Igor Dodon, orientat spre Rusia, riscă să se prăbuşească din cauza evenimentelor care au loc în Federaţia Rusă. De aceea există premise pentru ca ieşirea din criza guvernamentală din Republica Moldova să fie mai degrabă favorabilă dnei Maia Sandu şi Partidului Acţiune şi Solidaritate în orice situaţie, chiar dacă se dizolvă imediat parlamentul sau dacă va fi instaurat cu votul socialiştilor un guvern provizoriu, cum îl numeşte Igor Dodon”, a explicat Boţan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totuşi, a punctat directorul ADEPT, întârzierea numirii unei candidaturi la funcţia de premier are la bază temerea că unele fracţiuni în parlament au un joc duplicitar, atribuit Partidului Socialiştilor, motiv pentru care preşedinta Maia Sandu este precaută.

Pe de altă parte, însă, a adăugat analistul politic, unii experţi şi reprezentanţi ai fracţiunilor în parlament afirmă că, dimpotrivă, ar fi bine să existe un guvern interimar sau provizoriu care ar fi al Maiei Sandu şi care eventual ar crea condiţii mult mai bune pentru declanşarea ulterioară a alegerilor parlamentare anticipate.

„Între timp, va fi revăzută componenţa Comisiei Electorale Centrale, pentru că îi expiră termenul de cinci ani, va fi un nou ministru al Internelor, care are un rol determinant în buna organizare a alegerilor anticipate. Deci, apare o perspectivă care nu poate fi ignorată de Maia Sandu în eventualitatea că socialiştii cu jocul lor duplicitar ar învesti un guvern promovat chiar de Maia Sandu.

Maia Sandu poate pierde, hai să spunem aşa, şansa sincronizării mandatului prezidenţial cu un mandat plenipotenţiar al parlamentului şi al guvernului pentru o jumătate de an sau pentru un an, în schimb poate câştiga foarte mult dacă va exista un guvern provizoriu care ar fi promovat chiar de Domnia Sa”, a subliniat Igor Boţan.

În context, analistul politic a ţinut să precizeze că preşedinta Sandu trebuie să facă prima mişcare cu o candidatură puternică, cu o garnitură impresionantă, întrucât, dacă socialiştii vor vota o astfel de garnitură, Maia Sandu şi formaţiunea PAS vor căpăta pârghiile reale administrative în eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate, care oricum trebuie să aibă loc în acest an.

De asemenea, Boţan a ţinut să facă referire şi la faptul că de la demisia guvernului Chicu, sunt prevăzute de Constituţie 90 de zile pentru numirea unui nou executiv, astfel că Maia Sandu nu poate să-şi permită să încalce Constituţia.

„Deci, soluţia va fi: ori până la 23 martie avem expirate două tentative de numire a guvernului şi atunci avem alegeri anticipate, ori vom avea un guvern învestit, guvern al Maiei Sandu, care va prelua toate pârghiile administrative din ţară şi care, probabil, va întâmpina piedici din partea parlamentului, dar care va pregăti mult mai bine terenul pentru eventualele alegeri parlamentare anticipate în calitate de guvern provizoriu. Ambele soluţii mai degrabă sunt favorabile preşedintei Maia Sandu”, a conchis directorul ADEPT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor