Vaccinul Moderna nu este la fel de eficient pentru tulpinile COVID din Africa de Sud, dar încearcă să facă îmbunătăţiri

Logoul companiei Moderna
Logoul companiei Moderna (Alex Gottschalk/DeFodi Images via Getty Images)

Cele mai recente date rezultate din testele vaccinului anti-COVID produs de compania Moderna includ câteva veşti bune ... şi câteva veşti proaste.

Vestea bună este că vaccinul original COVID-19 al companiei de biotehnologie este eficient împotriva a două mutaţii ale virusului Wuhan, care au fost izolate pentru prima dată în Anglia, şi, respectiv, în Africa de Sud.

Vestea proastă este că atunci când vine vorba de tulpina sud-africană, vaccinul Moderna este mult mai puţin eficient decât se aşteptau oamenii de ştiinţă. Acesta este un semn rău, deoarece sugerează că este posibil ca vaccinurile să nu funcţioneze la fel de bine, în special la pacienţii vârstnici, sau că imunitatea pe care o oferă ar putea să nu dureze atât de mult, deoarece diverse tulpini ale virusului continuă să apară.

Iată câteva detalii suplimentare publicate de Financial Times:

Testele de laborator arată că vaccinul Covid-19 al companiei Moderna funcţionează, totuşi, împotriva variantei numite 501.V2, care a apărut în Africa de Sud şi B.1.1.7, care a fost descoperită pentru prima dată în Marea Britanie, a declarat firma farmaceutică. Dar a avertizat că răspunsul anticorpilor la 501.V2 a fost de şase ori mai mic decât la varianta originală, generând temeri că imunitatea la această variantă poate fi semnificativ mai mică, în special la persoanele în vârstă.

Moderna a lansat o serie de studii destinate testării eficacităţii vaccinului său împotriva mai multor tulpini mutante.

Moderna este primul producător occidental de vaccinuri care a anunţat un test pentru un rapel împotriva unei noi variante, după autorizarea iniţială a produsului său în toată lumea, inclusiv în SUA, UE şi Marea Britanie.

Vestea bună este că tehnologia ARN mesager poate fi rapid adaptată pentru noi variante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură