Vlad Ţurcanu: Alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedintă a RM, o oportunitate pentru Moldova să iasă din izolarea internaţională

Vlad Ţurcanu, comentator politic
Vlad Ţurcanu, comentator politic (facebook.com / Vlad Ţurcanu)
Maria Maevschi
25.01.2021

Deşi încă nu s-a luat nicio decizie definitivă în ceea ce priveşte desfăşurarea unor alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova, unele partide politice încearcă să se poziţioneze înaintea lor, intrând cumva într-o competiţie, consideră analistul politic Vlad Ţurcanu, fost consilier prezidenţial, iar ulterior membru al unor partide unioniste din Moldova.

„Altceva este câtă eficienţă se găseşte în aceste mişcări de trupe, cu alte cuvinte, cât de bine îşi vor folosi energiile partidele şi activiştii politici respectivi pentru binele comun, pentru ca Republica Moldova să profite, iată, de oportunitatea ivită prin alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedintă, care am văzut că a atras după sine o nouă deschidere din partea partenerilor occidentali, pentru ca, în definitiv, Republica Moldova să iasă din izolarea internaţională şi de a reveni la parcursul ei european”, comentează Ţurcanu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, acesta a sugerat că dacă s-ar constitui o grupare care să cuprindă şi ceea ce înseamnă Platforma DA şi unioniştii, poate ar fi mai simplu de rezistat în faţa unui iureş care nu a încetat niciodată din partea fostului şef de stat Igor Dodon şi a celor care acum au această majoritate formală juridică în parlament.

În opinia expertului, politicienii respectivi ar trebui să dea la o parte emoţiile, unele dintre ele care ţin de perioade mai vechi, făcând referire aici la trecutul dintre PAS şi Platforma DA şi anume la Blocul ACUM, care în teorie ar trebui să-i ajute, dar îi separă în continuare.

„Eu cred că avantajele pe care le comportă o deschidere, cum spuneam, foarte mare din partea Comisiei Europene pentru Republica Moldova ar trebui să îi ajute pe aceşti oameni să înţeleagă că numai împreună ei pot fi percepuţi şi ascultaţi ca o entitate. Dacă s-ar debloca acum asistenţa financiară din partea Comisiei Europene, aceasta ar veni nu către PAS, şi nu către majoritatea parlamentară a lui Igor Dodon, Şor şi ceilalţi deputaţi care constituie majoritatea, ci pentru Republica Moldova”, a specificat Vlad Ţurcanu.

De asemenea, a ţinut să explice politologul, subiectele privind anticipatele sau numirea unui nou Guvern, despre care se discută aprins în rândul politicienilor moldoveni, nu sunt decât nişte încercări de a da mai bine în faţa publicului.

Mai mult decât atât, acesta a ţinut să puncteze că încercările Maiei Sandu şi ale formaţiunii PAS de a găsi soluţii alternative de declanşare a anticipatelor nu au fost susţinute de Curtea Constituţională, astfel că vor fi pe larg speculate de adversarii politici ai preşedintei, „ceea ce, probabil, le potoleşte celor din tabăra Maiei Sandu avântul de a mai inventa ceva”.

„Să nu uităm că Maia Sandu se bucură în continuare de un sprijin larg din partea populaţiei, este foarte greu să te opui unui asemenea curent chiar dacă în cazul socialiştilor au o majoritate tehnică în parlament, va fi greu, depinde de cât de mult îşi doreşte cealaltă tabără să se declanşeze alegerile anticipate.

Vedem că, până la urmă, Platforma DA s-ar mulţumi şi cu o soluţie care să-i păstreze pe deputaţii Platformei DA în parlament. S-ar părea că Platforma DA nu susţine în deplină măsură iniţiativa Maiei Sandu de a fi declanşate alegeri anticipate din cauza temerii că ar putea să nu intre în parlament. Deci sunt multe detalii în această problemă care vor putea fi clarificate doar la vot în parlament în momentul respectiv”, a concluzionat Vlad Ţurcanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor