Igor Boţan: Cele 28 de condiţii impuse de UE - consecinţa modificării sistemului electoral
alte articole
În contextul impunerii de către Uniunea Europeană a celor 28 de condiţionalităţi pentru Republica Moldova, în vederea eliberării asistenţei macrofinanciare de 100 milioane de euro, analistul politic Igor Boţan a amintit că Moldova a intrat în criză după anul 2015, când UE a sistat asistenţa financiară.
Acesta a mai specificat că, totuşi, în septembrie 2015 Republica Moldova a cerut asistenţă macrofinanciară de la Uniunea Europeană, una dintre condiţii fiind ca Moldova să aibă un acord cu Fondul Monetar Internaţional care a fost semnat în noiembrie 2016. Înainte de semnarea acestui acord cu FMI, guvernarea de la Chişinău s-a angajat să implementeze prevederile unei foi de parcurs care a fost cumva inspirată de recomandările Consiliului European din 15 februarie 2016.
„Este o practică a UE de a acorda asistenţă macrofinanciară ţărilor partenere atunci când e nevoie de aceasta, existând practic o singură condiţie ca ţara respectivă să aibă acord cu FMI şi toţi parametrii legaţi de dezvoltarea macrofinanciară să fie agreaţi de FMI. Acest lucru s-a întâmplat im 2016, iar în 2017 deja trebuia să fie semnat acest memorandum de înţelegere fără careva precondiţii. Totuşi, din cauza problemelor legate de schimbarea sistemului electoral, s-a convenit să se facă o excepţie pentru RM de a condiţiona şi politic acest memorandum de înţelegere şi acordarea asistenţei macrofinanciare”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), în cadrul unor dezbateri publice cu tema „Şansele îndeplinirii celor 28 de condiţii în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”.
Totodată, Boţan a ţinut să explice că de obicei asistenţa macrofinanciară serveşte la trei cauze: balanţa de plăţi, suport bugetar, rezervele Băncii Naţionale. Totuşi, dacă e să ne uităm atent la cele 28 de condiţionalităţi, se poate observa că ele practic toate sunt pe domeniul administraţiei: guvernarea sectorului financiar, lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor, reformele în domeniul energetic, îmbunătăţirea climatului investiţional etc., iar în penultimul capitol se vorbeşte despre asigurarea sistemului pluripartit.
„Semnarea acestor documente pentru asistenţa macrofinanciară europeană este un semnal pozitiv pentru ţara noastră”, a declarat în cadrul aceloraşi dezbateri, deputatul PD, Valentina Buliga.