Curtea Constituţională a Moldovei: Şeful statului nu este un partizan al politicului
alte articole
Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a respins marţi sesizarea deputatului PSRM Vlad Bătrîncea şi a decis că interdicţia pentru preşedintele ţării de a fi membru de partid este constituţională.
Curtea nu a acceptat argumentul autorului sesizării, potrivit căruia preşedintelui ţării ar trebui să i se permită să fie membru de partid, în mod similar membrilor Parlamentului şi Guvernului.
În acest sens, Curtea a menţionat că aceştia se află în situaţii juridice diferite, iar criteriul „neutralităţii politice” nu poate fi aplicat membrilor Parlamentului şi Guvernului în acelaşi mod în care este aplicat faţă de preşedintele ţării, dat fiind faptul că deputaţii şi membrii guvernului prin definiţie nu pot fi neutri din punct de vedere politic.
Curtea a amintit că prin depunerea jurământului de către preşedintele ţării acesta îşi asumă un angajament juridic faţă de întreg poporul Republicii Moldova. Astfel, preşedintele trebuie să facă dovada imparţialităţii şi neutralităţii sale politice, jucând rolul unui arbitru, sau al unei puteri neutre,fiind detaşat de partidele politice. Preşedintele este un element important al sistemului politic, dar acesta nu este un partizan al politicului.
În concluzie, Curtea a reţinut că Preşedintele R. Moldova este obligat să acţioneze în interesele întregii societăţi, şi nu ale unei părţi a acesteia, ale unui grup sau partid politic. Din aceste considerente, şeful statului nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic.
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
De menţionat că în repetate rânduri, Igor Dodon a criticat dur deciziile CCM pe mai multe subiecte sugerând că instituţia ar promova interesul guvernării şi nu al Constituţiei. Mai mult, acesta a anunţat că acţiunile şi declaraţiile judecătorilor CCM vor fi supuse unei analize juridice minuţioase odată cu schimbarea guvernării, după alegerile parlamentare.