Maia Sandu: Diaspora trebuie să participe în proiecte politice cu drepturi depline

Autorităţile RM trebuie să permită cetăţenilor din diasporă să contribuie la finanţarea proiectelor politice. Chiar Comisia de la Veneţia solicită modificarea legislaţiei în acest sens, notează liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate.
Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (captură foto)
Ştefan Sârbu
12.12.2017

Comisia de la Veneţia, potrivit unui raport publicat luni critică deciziile proaste ale guvernării de la Chişinău privind legalitatea modalităţii de finanţare a partidelor şi campaniilor politice în Republicii Moldova.

În context, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu reiterează cererea faţă de autorităţile moldovene de a modifica legislaţia naţională în conformitate cu recomandările Comisiei şi a asigura cetăţenilor din diasporă drepturi depline de a participa în proiecte politice şi de a candida la funcţii elective.

”Prima recomandare din raportul Comisiei de la Veneţia spune clar că autorităţile de la Chişinău trebuie să modifice legislaţia pentru a permite cetăţenilor din diasporă să contribuie la finanţarea proiectelor politice. Poate îşi revizuie punctul de vedere şi Curtea Constituţională, care acum un an, fiind sesizată de 2 ori, a făcut-o pe mortul în păpuşoi”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Liderul PAS notează că “respectul” autorităţilor pentru drepturile diasporei nu s-ar termina aici. În cadrul noului sistem electoral, cetăţenii moldoveni stabiliţi cu traiul peste hotare au dreptul să candideze la alegerile parlamentare, dar nu au dreptul să cheltuie niciun ban pentru propria campanie electorală. ”Aş vrea să-i văd pe Plahotniuc şi Dodon cum fac campanie fără niciun ban.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor