Ieşirea MB din UE va fi dăunătoare zonei de frontieră cu Irlanda (fost premier irlandez)

Serviciul diplomatic irlandez ar trebui să informeze parlamentarii britanici privind costul politic şi uman mare al părăsirii UE de către Regatul Unit.
(photos.com)
Epoch Times România
21.12.2012

Serviciul diplomatic irlandez ar trebui să informeze parlamentarii britanici privind costul politic şi uman mare al părăsirii UE de către Regatul Unit. Este din ce în ce mai probabil ca în viitoarea campanie electorală din Marea Britanie, atât laburiştii cât şi conservatorii să promită un referendum privind rămânerea în UE. Ei vor face această promisiune simţindu-şi ameninţată poziţia de către UKIP, partidul ai cărui alegători sunt în primul rând preocupaţi de imigraţie şi doar secundar de rămânerea ţării în UE, este de părere John Bruton, fost premier şi fost ambasador UE în SUA, într-un articol publicat vineri de cotidianul The Irish Times.

Planul conservatorilor este de a încerca o renegociere a termenilor statutului de membru în UE, iar apoi să supună aceşti termeni unui referendum. Este puţin probabil ca o astfel de renegociere, fie ea realizată de laburişti sau de conservatorii, să satisfacă aşteptările populare, consideră Bruton. Electoratul poate alege ca ţara să părăsească UE în semn de protest faţă de eşecul de a obţine un ''acord'' suficient de bun pentru Marea Britanie.

Opinia publică britanică vede 'Europa' drept o ţară străină cu care Regatul Unit are un fel de tratat şi nu ca pe o entitate în care acesta este membru participant cu drept de vot privind fiecare decizie. Este ignorat rolul important în deciziile UE ce revine parlamentarilor europeni britanici, miniştrilor britanici şi unui comisar britanic. Toate deciziile sunt prezentate ca provenind de la o birocraţie 'nealeasă'.

Este posibil ca renegocierea să fie o dezamăgire, deoarece aşteptările sunt nerealiste. Nu va fi o negociere cu birocraţii de la Bruxelles, ci cu toţi ceilalţi 26 de membri ai clubului în care Marea Britanie are o vechime de peste 40 de ani. Renegocierea ar trebui să mulţumească fiecare dintre aceste 26 de state. Marea Britanie ar dori să plătească mai puţin, dar alte ţări ar dori să plătească mai mult. Multe ţări din UE văd lucrurile de care ar dori cel mai mult să scape negociatorii britanici, cum ar fi directiva programului de lucru, ca parte a ceea ce au câştigat, în schimbul deschiderii lor faţă de piaţa unică. Scutirea Marii Britanii de la Politica Agricolă Comună, o altă posibilă solicitare britanică, nu va progresa.

Pe măsură ce se apropie alegerile vor exista discuţii despre noile 'linii roşii', iar acest lucru va face şi mai dificilă negocierea. În ultimul sondaj, 49% dintre cetăţenii britanici au afirmat că vor vota pentru ieşirea din UE şi doar 32% pentru rămânere. Indiferent de cât de bune vor fi argumentele pro-UE în campanie, acest decalaj de 17 procente s-ar putea dovedi prea mare.

Referendumul poate avea rezultate surprinzătoare. Probleme fără legătură, furia şi complacerea îi pot determina pe oameni să voteze împotriva propriilor interese şi nu este exclus să se organizeze un al doilea referendum.

Efectul părăsirii UE de către Marea Britanie ar putea slabi compromisul fragil din Irlanda de Nord iar acest lucru este complet ignorat în dezbaterea care are loc atât în Marea Britanie cât şi la Bruxelles, unde nervozitatea faţă de britanici este palpabilă şi există puţină dispoziţie de a ajusta ceea ce se consideră a fi cerinţele nerezonabile britanice prezentate într-un moment în care UE are lucruri mai importante pe cap.

Dacă Marea Britanie părăseşte UE, aceasta va negocia un fel de nouă relaţie cu ea având în vedere că jumătate din exporturile britanice merg spre zona euro. Dar ce fel de relaţie?, se întreabă semnatarul articolului.

Potrivit fostului demnitar irlandez, una dintre marile forţe motrice ale sentimentului anti-UE în Marea Britanie este imigraţia unor cetăţeni din ţări din Europa Centrală şi de Est membre în UE, cum ar fi România, Bulgaria şi ţările baltice.

Dacă Marea Britanie va părăsi UE, va fi cu adevărat liberă să blocheze imigraţia din anumite ţări din UE. Dar, în calitate de membru al UE, Irlanda nu va putea face acelaşi lucru. Deci, dacă Regatul Unit vrea să împiedice ca aceşti imigranţi din UE să intre în ţară prin Irlanda, va trebui să introducă controlul paşapoartelor la Newry, Aughnacloy, Strabane şi toate celelalte rute prin care aceştia ar putea trece frontiera din Irlanda în Marea Britanie.

Dacă Marea Britanie iese din UE, vor trebui colectate şi tarifele la exporturile britanice. Tarifele medii din UE sunt destul de mici, dar unele tarife, la bunuri cum ar fi produsele lactate şi îmbrăcămintea sunt destul de mari. Vor trebui înfiinţate posturi vamale pe drumurile de frontieră pentru a asigura colectarea acestor tarife. Traficurile, cu tot potenţialul lor de sursă de finanţare pentru alte forme de ilegalitate, vor deveni foarte profitabile din nou.

Costurile umane şi politice din zonele de frontieră vor reprezenta cel mai rău aspect al situaţiei, susţine Bruton. Comunităţile naţionaliste se vor simţi din nou separate de Irlanda de inconvenientul controalelor paşapoartelor, iar eforturile de a face din Irlanda o destinaţie turistică unică vor fi anulate.

Unii ar putea spune că aceste riscuri ar putea fi atenuate dacă Marea Britanie va negocia un acord cu UE similar celui cu Norvegia sau Elveţia, printre care comerţul liber şi libera circulaţie a persoanelor. În afară de faptul că acest lucru nu va satisface sentimentul britanic antiimigraţie, pentru a avea acces ''duty-free'' la pieţele UE pentru produsele şi serviciile sale Marea Britanie va trebui să continue să aplice normele UE, ca şi acum, dar fără a avea niciun cuvânt de spus în privinţa lor.

Este ceea ce Elveţia şi Norvegia fac. Marea Britanie va trebui totodată să continue să contribuie la bugetul UE, aşa cum face şi Norvegia, iar acest lucru va fi şi mai enervant decât situaţia actuală pentru euroscepticii britanici.

Fostul demnitar irlandez concluzionează că serviciul diplomatic irlandez ar trebui să-i informeze pe toţi parlamentarii britanici înainte de alegerile din Marea Britanie, cu privire la pericolul de a stabili un curs al evenimentelor ce ar putea duce la o ieşire a Irlandei de Nord, împreună cu Marea Britanie, din UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor