Cei mai noi membri ai UE şi-au temperat entuziasmul privind aderarea la zona euro (FT)

Entuziasmul faţă euro este în curs de răcire printre cei mai noi membri ai UE din Europa de Est, în contextul în care premierul Letoniei a avertizat că cetăţenii săi sunt împotriva monedei unice.
(FRANK RUMPENHORST/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
21.12.2012

Entuziasmul faţă euro este în curs de răcire printre cei mai noi membri ai UE din Europa de Est, în contextul în care premierul Letoniei a avertizat că cetăţenii săi sunt împotriva monedei unice. Valdis Dombrovskis, care a condus unul dintre cele mai dificile programe de austeritate din Europa, în parte pentru a menţine speranţa de aderare a ţării sale la zona euro, a declarat că se confruntă cu o luptă pentru a păstra aderarea republicii baltice la moneda unică drept ţintă în 2014, relatează Financial Times (FT).

'Cu cinci ani înainte de criza din zona euro toată lumea a vrut să adopte euro, dar nu am fost pregătiţi din punct de vedere economic. Acum, că suntem pregătiţi să aderăm, mulţi au devenit sceptici', a declarat premierul de centru-dreapta. Intervievat de Financial Times la Bruxelles, Dombrovskis a declarat că guvernul său s-a angajat să adere în ianuarie 2014, dar va trebui să muncească din greu pentru a realiza acest lucru.

'Sunt sigur că vom reuşi să convingem ţara de beneficiile monedei euro, dar nu va fi uşor. Publicul este sceptic având în vedere ce se întâmplă iar opoziţia încearcă să obţină capital politic pe valul anti-euro', a afirmat premierul leton.

Dombrovskis este un fel de 'elevul premiant al clasei' la Bruxelles pentru faptul că a adoptat măsuri dure de austeritate în 2009, în parte pentru a menţine moneda Letoniei raportată la euro şi a păstra speranţele aderării la zona euro. După ce economia s-a contractat cu 25%, şi-a reluat creşterea, în mare măsură fără tulburări sociale.

Estonia vecină, care a suferit, de asemenea, măsuri dure de austeritate şi o recesiune profundă, a aderat la euro anul trecut.

Premierul leton a subliniat că fără austeritate ţara sa nu ar fi putut îndeplini cerinţele aderării la euro, de a avea o inflaţie scăzută, un deficit bugetar sub 3% din PIB şi datoria publică sub 60%.

Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a declarat că Letonia se află pe făgaşul spre aderarea la euro după ce a îndeplinit cu succes toţi parametrii în luna septembrie a acestui an.

Bulgaria, care la fel ca statele baltice şi-a raportat moneda la euro timp de un deceniu şi este una din doar trei ţări din UE care îndeplinesc în prezent criteriile de la Maastricht de aderare în totalitate, a dat recent clar de înţeles că nu are planuri pe termen scurt privind statutul de membră a zonei euro.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat recent pentru FT că guvernul său nu are planuri de aderare până când nu încetează criza din zona euro. Ţara cea mai săracă din UE nu ar trebui să ajute la finanţarea fondurilor de salvare ale statelor bogate, a spus el. 'Cred că, pentru moment, ar fi nedrept să ne alăturăm zonei euro şi să sprijinim ţările în care pensiile sunt mai mari decât pensiile populaţiei noastre', a declarat el. 'Cum putem noi să le spunem bulgarilor, vom lua din pensiile voastre pentru a plăti pensionarii din Grecia, Spania sau Italia?', a adăugat Borisov.

În Polonia, opoziţia publică faţă de adoptarea monedei euro a crescut uşor pe fondul adâncirii crizei din zona euro, în contextul în care un nou sondaj de opinie sponsorizat de Ministerul de Finanţe a constatat că 56% dintre polonezi se opun aderării, cu 3% mai mult comparativ cu un sondaj de anul trecut.

Guvernul Poloniei insistă încă că ţara se va alătura odată ce economia sa va îndeplini criteriile de aderare iar reconstrucţia zonei euro va fi finalizată sau, aşa cum a declarat premierul Donald Tusk Parlamentului, 'atunci când zona euro va fi sigură pentru fiecare dintre membrii săi'.

Guvernul ceh vecin este mult mai puţin entuziast. Premierul Petr Necas a declarat că ţara sa nu va adera în timpul mandatului guvernului său, care expiră în 2014, şi nu până în 2020 cel mai devreme, sub rezerva aprobării de către un referendum.

Vaclav Klaus, preşedintele ceh eurosceptic, a numit Mecanismul European de Stabilitate 'un lucru monstruos şi scandalos' şi a declarat luna aceasta că nu va semna amendamentul la tratatul UE care creează fondul de salvare al zonei euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor