"Criza umanitară": Migranţii din Grecia se confrunta cu abuzuri

Migranţii şi solicitanţii de azil care speră la o viaţă nouă în Grecia, în special cei care provin din Orientul Mijlociu şi Africa, ar trebui să fie avertizaţi.
Imigranţi demonstrând în Atena împotriva rasismului şi neo nazismului, 15 decembrie 2012. (Louisa Gouliamaki / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
21.12.2012

Migranţii şi solicitanţii de azil care speră la o viaţă nouă în Grecia, în special cei care provin din Orientul Mijlociu şi Africa, ar trebui să fie avertizaţi.

Un raport al Amnesty International a constatat joi că Grecia nu "reuşeşte" să protejeze drepturile migranţilor care vin în ţară, subliniind problemele economice ale ţării, creşterea recentă a sentimentului xenofob împotriva imigranţilor şi atacurile rasiste.

"Grecia se dovedeşte incapabilă în a oferi chiar şi cerinţele cele mai de bază de siguranţă şi adăpost pentru miile de solicitanţi de azil şi migranţi care sosesc în fiecare an", a declarat John Dalhuisen, directorul de programe pentru Europa şi Asia Centrală al grupului de drepturi cu sediul în Londra.

Dalhuisen a declarat că eşecul de a aborda aspectele privind drepturile omului se apropie de o "criză umanitară" în ţară.

Chiar dacă Grecia a fost forţată să adopte măsuri dure de austeritate, iar şomajul este relativ ridicat, Amnesty a subliniat că nu ar trebui să existe niciun motiv pentru a trata imigranţii nedrept.

Amnesty a raportat că un centru de azil înfiinţat anul trecut de Grecia nu a procesat nicio singură cerere, în timp ce doar 20 de persoane îşi înregistrează cu succes cererile lor de azil la Direcţia Poliţiei Străine Attika din Atena, în fiecare săptămână, în ziua în care funcţionează Centrul.

Persoanele care nu reuşesc să se înregistreze sau care au renunţat pur si simplu la cererile lor de azil pot fi reţinute în centrele de detenţie supraaglomerate pentru un an sau mai mult, a spus grupul.

"Autorităţile elene continuă să reţină sistematic solicitanţii de azil şi migranţii ilegali, inclusiv copiii neînsoţiţi, ceea ce contravine standardelor internaţionale, şi par să folosească detenţia - adesea în condiţii îngrozitoare - ca un factor de descurajare", a susţinut Dalhuisen.

"Situaţia copiilor neînsoţiţi, care sunt printre cei mai vulnerabili, este deosebit de îngrijorătoare. Am găsit mai mulţi copii deţinuţi în rândul adulţilor, în condiţii extrem de precare, în timpul unei vizite recente la un centru de detenţie din Corint. Dacă nu se găseşte un loc la un centru de primire, aceştia sunt eliberaţi fără să le fie oferit un adăpost", a adăugat el.

Au existat cazuri când refugiaţi sirieni şi solicitanţi de azil din alte ţări sfâşiate de conflicte au fost întorşi din drum şi forţaţi să revină în Turcia, a spus el.

De asemenea, a existat o creştere a atacurilor pe motive rasiale împotriva migranţilor, efectuate de poliţie. Amnesty a declarat că autorităţile elene trebuie să-şi intensifice investigaţiile şi urmăririle penale ale infractorilor.

"Solicitanţii de azil, migranţii, centrele comunitare, magazinele şi moscheile au fost ţinta unor astfel de atacuri, care au fost raportate aproape zilnic începând din vara" acestui an, potrivit Amnesty.

Într-un exemplu din luna septembrie, doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru au intrat într-o frizerie deţinută de un pakistanez. Cei doi bărbaţi i-au agresat verbal un client grec şi apoi l-au înjunghiat când a reacţionat. Ei au distrus apoi frizeria şi au aruncat cocktailuri Molotov.

Atunci când poliţia a venit să investigheze, doi membri pakistanezi ai personalului au fost arestaţi deoarece nu aveau documente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor