Italia va trebui să aleagă între Bersani, Monti şi Berlusconi, final de legislatură cu palpitaţii (presa italiană)

Criza politică din Italia, campania electorală în vederea alegerilor legislative programate pe 24 februarie 2013, coaliţiile de stânga, centru şi dreapta care vor participa la competiţia electorală, liderii acestora, Pierluigi Bersani, Mario Monti şi Silvio Berlusconi şi ultimele lor declaraţii se află vineri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Vedere generală a Parlamentului italian. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.12.2012

Criza politică din Italia, campania electorală în vederea alegerilor legislative programate pe 24 februarie 2013, coaliţiile de stânga, centru şi dreapta care vor participa la competiţia electorală, liderii acestora, Pierluigi Bersani, Mario Monti şi Silvio Berlusconi şi ultimele lor declaraţii se află vineri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Bersani împotriva lui Monti şi a partidelor construite în jurul unei singure persoane', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Pierluigi Bersani, într-un interviu acordat joi postului privat de televiziune Sky Italia, a afirmat că 'nu este bine pentru Italia ca Mario Monti să se prezinte la viitoarele alegeri parlamentare cu o listă proprie, care să îi poarte numele'.

'Formaţiunile politice trebuie să aibă o dialectică proprie şi nu se pot baza pe o singură personalitate. Partidele trebuie să fie conduse de persoane, dar nu construite în jurul persoanelor', a declarat Bersani, care a lansat un mesaj clar: Dacă profesorul Monti va fi adversarul său la viitoarele alegeri, competiţia electorală va trebui să se desfăşoare pe plan politic şi pe baza unui program electoral. Bersani a mai spus că nu se teme de 'centrul montian' şi i-a urat succes profesorului de economie la viitoarele alegeri, afirmând că 'PD nu este o alternativă la coaliţia de centru a lui Monti, ci o alternativă la coaliţia de dreapta a lui Berlusconi şi la eventuala sa alianţă cu partidul populist Liga Nordului', relatează principalul cotidian roman.

În cursul acestui lung interviu, secretarul PD a vorbit şi despre viitorul Italiei, declarând că este optimist. 'Anul 2013 va fi dificil, dar Italia va reuşi să depăşească criza economică, iar politicienii nu trebuie să povestească basme', a spus Bersani, referindu-se la campania electorală agresivă începută de Berlusconi, care 'nu va câştiga alegerile' şi care 'nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Partidul Democrat', precizează publicaţia amintită.

Bersani a mai declarat că, dacă va câştiga alegerile, PD va avea un program de guvern 'bazat pe principii de echitate socială şi pe crearea de noi posturi de muncă', potrivit La Repubblica.

'Monti la fabrica Fiat de la Melfi, aplaudat de muncitori', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că actualul premier italian, tehnocratul Mario Monti, şi-a început campania electorală joi, la fabrica Fiat din Melfi, regiunea Basilicata (sud), unde a participat la prezentarea planului industrial al societăţii din Torino, cel mai mare constructor de autoturisme din Italia, împreună cu administratorul delegat Fiat, Sergio Marchionne, care a promis investiţii de peste un miliard de euro în fabricile Fiat din sudul Italiei.

Monti a cerut ca Italia să nu irosească eforturile şi sacrificiile făcute în ultimul an. 'Acum 13 luni, Italia era un bolnav cu temperatură mare, iar aspirina nu era suficientă', a spus profesorul Monti, care a explicat că măsurile de rigoare luate de guvernul său tehnocrat au fost absolut indispensabile, 'un medicament amar, pentru a vindeca boala de care suferea ţara', semnalează principalul cotidian milanez.

'Factorul B. terorizează Europa', titrează La Stampa din Torino, care scrie că atenţia presei internaţionale continuă să se concentreze asupra candidaturii lui Silvio Berlusconi la viitoarele alegeri parlamentare de la începutul lui 2013. Pentru că în Italia miza este mare, iar întrebarea este: Cine îl va înlocui pe Monti în fruntea guvernului italian şi ce rol va avea Berlusconi în viitorul Parlament? Cea mai îngrijorată este Germania, deoarece Il Cavaliere continuă să atace 'hegemonia şi egoismul' acestei ţări în Europa.

Săptămânalul german Der Spiegel consideră candidatura lui Berlusconi 'o ameninţare pentru Italia şi pentru întreaga Europă' şi susţine că 'cea de-a şasea candidatură a fondatorului Poporului Libertăţii, de centru-dreapta, este motivată numai de interesele sale personale', precizează principalul cotidian torinez.

'Între Maya şi Monti', titrează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care scrie că, 'în ziua în care profeţiile Maya anunţă sfârşitul lumii', Italia este în căutarea unei soluţii pentru a depăşi criza economică, în timp ce coaliţiile care se vor confrunta la viitoarele alegeri apar clare.

Italienii vor trebui să aleagă între Partidul Democrat, de centru-stânga, creditat cu circa 38% din preferinţele de vot ale electoratului italian, coaliţia de centru condusă de Mario Monti, creditată cu circa 20% dintre preferinţe, şi coaliţia de dreapta a lui Berlusconi, care ar putea obţine circa 15% din voturi. Dar marea surpriză la viitoarele alegeri parlamentare riscă să fie mişcarea populistă de stânga Movimento 5 Stelle, a comicului Beppe Grillo, creditată cu circa 20% dintre preferinţe, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor