Ieşirea Marii Britanii din UE nu ar duce la o consolidare a relaţiilor comerciale cu SUA
alte articole
Michael Froman, un reprezentant al SUA pentru Comerţ, susţine că în cazul unei ieşiri din UE a Marii Britanii (Brexit), aceasta va înfrunta bariere comerciale cu America, aşa cum întâmpină China, Brazilia sau India.
Froman a subliniat faptul că Washingtonul nu urmăreşte un acord de comerţ liber (ACL) cu Marea Britanie în cazul unui Brexit. Comentariile sale reprezintă o negare completă a argumentelor susţinătorilor Brexit-ului, care declară că acea mişcare va ajuta Marea Britanie să prospere pe cont propriu şi că Londra va fi capabilă să îşi asigure ACL-uri cu partenerii săi comercial globali.
Conform lui Froman, statutul de membră UE oferă Marii Britanii un avantaj mai mare în negocieri. “Cred că este în mod absolut clar faptul că Marea Britanie are o voce mai puternică la masa comercială în calitate de membră UE, făcând parte dintr-o entitate economică mai mare”, a declarat el.
SUA este cea mai mare piaţa de export pentru Marea Britanie, după UE. În 2012, produse în valoare de 54 miliarde de dolari au pătruns pe pieţele americane.
Recent, SUA a semnat un acord comercial cu 11 naţiuni din Pacific şi doreşte să încheie negocierile pentru controversatul acord TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii).
TTIP se confruntă cu o rezistenţă tot mai mare în Europa, unde opozanţii susţin că acordul comercial va distruge standardele UE în ceea ce priveşte sănătatea, munca şi mediul, şi în acelaşi timp va oferi o putere mare corporaţiilor. Protestele anti-TTIP din această lună au atras la Berlin până la 250.000 de persoane de pe întreg cuprinsul Germaniei.
Negocierile dintre UE şi SUA pentru TTIP durează din 2013. La începutul acestei luni, SUA a găzduit la Miami cea de-a 11-a rundă de discuţii asupra controversatului acord.
În cazul în care britanicii aleg să părăsească UE, nu vor mai fi incluşi în TTIP.
Britanicii vor trebui să decidă la sfârşitul anului 2017 dacă doresc ca ţara lor să rămână în UE. Chestiunea a fost esenţială în campania premierului David Cameron la ultimele alegeri generale.
Cameron a declarat în repetate rânduri că îşi va respecta promisiunea dar nu înainte de a renegocia relaţia Londrei cu Bruxelles-ul.
Un sondaj recent ICM a arătat că 44% dintre britanici ar alege ca ţara lor să rămână o membră a Uniunii Europene, dacă un referendum ar avea loc acum.