Netanyahu nu cedează apelurilor de a lăsa evreii să se roage la Muntele Templului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile venite din partea miniştrilor şi parlamentarilor de dreapta de a ridica restricţiile impuse evreilor în ceea ce priveşte posibilitatea de a se ruga la Muntele Templului, loc ce este cunoscut de musulmani sub numele de Sanctuarul cel Nobil.

Locul sfânt, care include şi complexul moscheei Al-Aqsa, este venerat şi de evrei ca locul istoric al templelor evreieşti antice. Evreilor şi creştinilor le este permis să viziteze locul dar nu şi să se roage acolo.

Cererile pentru un acces mai mare au fost invocate de israelieni şi palestinieni ca un motiv major al recentei intensificări a confruntărilor violente din Ierusalim, incluzând atacul letal de miercuri desfăşurat de un şofer palestinian care a intrat cu maşina în două grupuri de israelieni după o serie de violenţe izbucnite mai devreme în aceeaşi zi la moscheea Al-Aqsa.

Un oficial al cabinetului Netanyahu a declarat că “premierul a spus clar că nu se va schimba situaţia de la Muntele Templului şi că oricine exprimă o opinie diferită, de fapt prezintă o viziune personală şi nu politica guvernului.”

Netanyahu şi-a expus părerea în cadrul unei discuţii cu oficialii securităţii, desfăşurată miercuri noaptea. Comentariile sale au fost repetate mai apoi de către ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman care a denunţat “prostia” parlamentarilor şi a miniştrilor ce vizitează locul sfânt, acuzându-i că nu doresc decât să apară pe prima pagină a ziarelor.

În săptămânile recente, Netanyahu şi preşedintele autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas, s-au acuzat reciproc de încurajarea unor acţiuni provocatoare la locul sfânt.

De asemenea, palestinienii au cerut Consiliului de Securitate al ONU să preseze Israelul să suspende imediat provocările şi incitările împotriva locurilor sfinte musulmane din Ierusalim, avertizând că o intensificare a tensiunilor actuale ar putea duce la o nouă criză care să ameninţe pacea în Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe