Palestinienii cer ONU să preseze Israelul pentru încetarea violenţelor



Noi violenţe izbucnite la moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est, 5 noiembrie 2014.
Noi violenţe izbucnite la moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est, 5 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Poliţia israeliană a dispersat miercuri zeci de palestinieni mascaţi care au aruncat cu pietre şi petarde, în Vechiul Oraş al Ierusalimului, ca răspuns la o vizită a unui grup de activişti evrei.

Tot miercuri, a avut loc un atac asupra unei staţii de tren din estul Ierusalimului, unde un palestinian a intrat cu o maşină într-un grup de oameni, ucigând unul şi rănind alte 14 persoane. Una dintre victime a fost un poliţist. După ce a intrat în mulţimea de oameni, palestinianul a ieşit din maşină ţinând o bară de fier cu care i-a atacat pe unii dintre cei aflaţi acolo, înainte să fie împuşcat de poliţie.

Grupul militant Hamas şi-a asumat responsabilitatea pentru acest atac – al doilea în ultimele două săptămâni în estul Ierusalimului – care a agravat şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre arabii şi evreii din oraş.

De asemenea, oficialii palestinienii au cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU să preseze Israelul să "adopte o poziţie care să ceară Guvernului israelian să-şi înceteze activităţile şi politica de provocare şi de incitare" la violenţă la moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est.

Ambele tabere se acuză reciproc de incitare la violenţă.

Astfel, delegatul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat că cele mai recente confruntări de la moscheea Al-Aqsa au fost declanşate de un grup de extremişti evrei care au pătruns în moschee, unii fără să se descalţe, ceea ce, a potrivit lui, "constituie o provocare extremă".

"Ei încearcă să provoace în regiune confruntări religioase", a afirmat Mansour în faţa jurnaliştilor, după o întrevedere cu ambasadorul australian, Gary Quinlan, a cărui ţară prezidează Consiliul de Securitate în această lună.

Ambasadorul israelian la ONU, Ron Prosor, a trimis o scrisoare Consiliului ONU, acuzându-i pe palestinieni de incitare la violenţă.

Gravele tulburări din zonă au loc în contextul uciderii în luna iulie a unui tânăr palestinian de către extremiştii evrei – aparent ca răzbunare pentru uciderea a trei tineri israelieni de către palestinieni; creşterii numărului de clădiri construite de coloniştii israelieni în Ierusalimul de Est; războiului din Fâşia Gaza precum şi încercarea evreilor ultranaţionalişti de a li se permite accesul la unul dintre cele mai sacre locuri ale islamiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe