Israelul anunţă că nu va coopera cu ancheta ONU asupra războiului din Gaza

Dărâmături în Fâşia Gaza, după bombardamentele armatei israeliene, 10 august 2014
Dărâmături în Fâşia Gaza, după bombardamentele armatei israeliene, 10 august 2014 (ROBERTO SCHMIDT/AFP/Getty Images)

Ministerul israelian de externe a anunţat miercuri că ţara sa nu va coopera cu ancheta ONU asupra conflictului din Gaza din această vară şi a respins o cerere de intrare în ţară pentru trei membri ai comisiei de anchetă.

Decizia de a nu coopera cu ancheta a fost aprobată de premierul israelian Benjamin Netanyahu şi de ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman.

Echipa ONU se află în Iordania de câteva zile, aşteptând permisiunea Israelului de a trece graniţa. În acest timp, membrii echipei ONU au luat interviuri unor posibili martori de acolo.

Ministerul israelian de externe a declarat că decizia sa a fost luată în urma “ostilităţii obsesive” a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului faţă de Israel şi datorită mandatului său unilateral. De asemenea, ministrul a citat declaraţiile anti-Israel făcute de şeful anchetei, William Schabas, ca un factor esenţial în luarea acestei decizii.

“În timp ce Hamas a lansat mii de rachete asupra Israelului, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis să determine în avans vina Israelului şi a înfiinţat un comitet investigativ care să oficializeze poziţia sa deja cunoscută”, conform unei declaraţii din partea ministerului israelian de externe.

Războiul dintre Israel şi Hamas, desfăşurat în perioada 8 iulie - 26 august, s-a soldat cu moartea a peste 2.000 de persoane, în marea lor majoritate civili palestinieni.

“Din moment ce comisia lui Schabas nu este o comisie ce anchetează ci una care doar oferă nişte concluzii în avans, Israelul nu va coopera cu ea în ceea ce priveşte ultimul conflict cu Hamas”, mai spune declaraţia ministerului.

Judecătorul canadian William Schabas şi-a atras furia Israelului în momentul numirii sale în august, după ce declarase că “ambiţia mea este să-l aduc pe Netanyahu în faţa Curţii Penale Internaţionale” pentru crime de război.

În luna septembrie, Schabas a fost presat de Israel să demisioneze din comisie dar acesta a declarat că nu o va face.

“Nu urăsc Israelul şi nu doresc să mă implic într-o dezbatere cu privire la poziţiile mele anterioare asupra Israelului. Am avut diverse poziţii în trecut în privinţa Palestinei şi Israelului şi ele nu au nimic de a face cu actuala misiune”, a declarat Schabas.

Premierul israelian Netanyahu a criticat în luna august Consiliul pentru că a ales să investigheze Israelul în loc să se concentreze pe zonele învecinate din Irak şi Siria ce încă sunt zguduite de război.

“Nu au ce să caute aici. În schimb, Comitetul ar trebui să viziteze Damascul, Bagdadul şi Tripoli. Comitetul ar trebui să vadă ce face Statul Islamic, armata siriană şi Hamas. Acolo vor găsi crime de război, nu aici”, a concluzionat Netanyahu.

Hamas a salutat în această vară înfiinţarea comisiei, care ar trebui să prezinte un raport Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în luna martie a anului următor.