Amenajări interioare în stil rustic şi modern
alte articole
Dacă în urmă cu câteva zeci de ani eram bucuroşi când reuşeam să ne mobilăm casa cu puţinele variante de mobilier disponibile în magazine, astăzi situaţia este alta. Dilema actuală este cauzată de multitudinea de propuneri ale magazinelor de mobilier şi decoraţiuni interioare, dar şi de propunerile variate ale designerilor în materie de stil de amenajare a casei. O combinaţie între stilul modern şi rustic este tot mai des întâlnită în amenajările interioare.
Stilul modern, este probabil cel mai solicitat stil în amenajare. Un stil curat, fără decoraţiuni exagerate, bazat pe linii drepte, caracterizat de suprafeţe lucioase, forme geometrice cizelate şi asimetrii. Nu este un stil care interzice conservatorismul, însă, prin folosirea acestor forme şi a materialelor de ultimă generaţie, se pretează mai degrabă unui public tânăr, nonconformist.
Când ne gândim la atmosfera rustică, ne gândim la bunici, la natură, la un trai simplu şi aşezat. Pare a fi într-o totală neconcordanţă cu acel cadru citadin tumultuos şi hipertehnologizat în care trăim aproape în contratimp. Dar nu este aşa. În căutarea tihnei atât de necesare, stilul rustic a devenit mai actual decât putem crede. Pentru a recrea ambianţa casei de demult, ne sunt de ajutor elemente precum grinzile mari din lemn, lambriurile ce prezintă linii neregulate şi noduri, cărămizile aparente şi pietrele naturale. Fierul forjat este şi el un material des întâlnit în amenajarea unui spaţiu în stil rustic-modern, inducând ideea de stabilitate şi trăinicie.
Accentele decorative de inspiraţie rustică adaugă interioarelor moderne căldură şi un plus de personalitate. Această combinaţie de stiluri permite asocierea mobilierului şi a aparaturii de ultimă generaţie cu elemente decorative şi finisaje cu aspect învechit, lemnul masiv şi piatra naturală fiind cele mai expresive dintre ele. Modernul este prezent prin dotări, de la electrocasnice la instalaţii sanitare, termice, electrice.
Cheia pentru amenajarea unui spaţiu rustic modern este o podea de culoare deschisă, mobilier modern, ferestre mari şi elemente arhitecturale naturale, conservate şi expuse. Schema de culori este foarte simplă, combinând culori neutre cu cele calde, de pământ.
Amenajări interioare în stil rustic şi modern. Lemn şi piatră în stare brută
Acestea sunt, probabil, cele mai importante caracteristici ale unei amenajări rustice moderne, spre bucuria iubitorilor acestui stil, care vor să aducă natura în interiorul casei.
Dacă aveţi o casă veche, este important să păstraţi caracterul şi detaliile arhitecturale originale. Dacă veţi construi o casă nouă, expuneţi grinzile, folosiţi lemn de stejar vechi sau includeţi un şemineu din piatră.
Amenajări interioare în stil rustic şi modern. Pardoseala
Pentru pardoseala unei sufragerii moderne cu accente rustice merge excelent duşumeaua sau parchetul din lemn masiv, dar puteţi alege şi travertinul sau piatra naturală, în cazul în care aveţi instalat un sistem de încălzire prin pardoseală.
Ca textură a pardoselei, aceasta poate fi lemn de brad, pin sau stejar, cu noduri şi imperfecţiuni care adaugă autenticitate. Ca material se recomandă parchetul din lemn masiv sau cel stratificat, al cărui strat de uzură este tot din lemn natural.
Amenajări interioare în stil rustic şi modern. Plafonul şi pereţii
Grinzile aparente pe plafon sunt de mare efect într-o amenajare rustică. În cazul în care construcţia are structură din lemn, finisaţi bârnele şi scândurile şi lăsaţi tot plafonul aparent. Dacă totuşi doriţi o amenajare mai stilizată, acoperiţi spaţiul dintre grinzi şi lăsaţi-le doar pe ele la vedere. Şi nu le lăcuiţi lucios!
Şi aspectul pereţilor joacă un rol important în imaginea de ansamblu a unui interior modern cu accente rustice. Suprafeţele impecabile, netede, specifice stilului modern, pot fi îndulcite cu nuanţe pastel sau elemente decorative din lemn masiv sau piatră naturală. Placarea pereţilor cu lemn este o altă metodă de introducere a stilului rustic într-un interior modern.
O soluţie mai ieftină şi mai uşor de aplicat este placarea unor porţiuni de perete cu piatră naturală.
Oricare dintre variantele de mai sus pot fi folosite cu succes în decorul livingurilor, băilor, bucătăriilor şi dormitoarelor moderne.
Amenajări interioare în stil rustic şi modern. Mobilierul din lemn
Adaugaţi o notă rustică casei dumneavoastră prin piesele de mobilier din lemn masiv.
Ca măsuţă de cafea puteţi folosi o masă tradiţionala cu 3 picioare, sau o ladă de zestre sculptată sau pictată. În dormitor, tăblia de pat poate fi realizată dintr-un panou din scânduri băiţuite.
Scaunele tradiţionale sculptate vor da un aer primitor diningului. Alăturaţi-le însă unei mese simple, în linii drepte, pentru a nu încărca vizual spaţiul.
Amenajări interioare în stil rustic şi modern. Masa de bucătărie din cărămidă sau piatră de râu
Acest proiect poate dura ceva mai mult şi poate fi ceva mai costisitor, însă, la final, rezultatul merită.
Dacă doriţi o masă sau un blat de bucătărie insular, îl puteţi face din cărămizi sau pietre. Acest lucru oferă întregii bucătării un aspect frumos, rustic, iar proiectul este, în sine, mult mai uşor decât s-ar crede la prima vedere.
În ceea ce priveşte restul bucătăriei, o puteţi amenaja ca pentru o locuinţă modernă. Puteţi utiliza chiar linii moderne curate, important este să folosiţi accesorii cu detalii de tip rustic, cum ar fi draperiile, naproanele, şervetele, faţă de masă şi ustensilele de bucătărie.
Amenajări interioare în stil rustic şi modern. Culoare
Paleta de culori aferentă stilului rustic evită tonurile strălucitoare şi pasteluri provocatoare, în favoarea culorilor subtile, nuanţele calde naturale. Aici ne referim la culorile provenite din scoarţă de copac, piatră şi pământ. Magenta şi verde lime pot face parte din paleta de culori a naturii, dar asta nu înseamnă că reprezintă cea mai bună alegere pentru o amenajare rustică. Însă nu vă faceţi griji – nu trebuie să combinaţi maro cu orange, bej şi mai mult maro. E loc şi pentru câteva doze de lumină şi culoare. Gândiţi-vă la o combinaţie de albastru denim, roşu Coca-Cola, galben auriu şi turcoaz decolorat.
Amenajări interioare în stil rustic şi modern. Decoraţiuni interioare home-made
Un mod simplu, dar de mare efect, pentru a da un aspect rustic mobilei, este să înfăşuraţi în sfoară mânerele de la dulapuri (foto 15). Sfoara este foarte ieftină şi puteţi face multe lucruri drăguţe cu ea, atunci când vă apucaţi de decorat.
Aceasta va oferi bucătăriei dumneavoastră, dar nu numai, pe lângă alte decoraţiuni specifice (vase/farfurii din lut), un aspect rustic şi este unul dintre cele mai simple proiecte pe care le puteţi face singuri. Aveţi nevoie doar de sfoară, lipici şi, eventual, vopsea.
O altă metodă de decorare, ieftină şi la îndemâna oricui, este confecţionarea de rafturi (sau cuiere) din europaleţi (foto 13).
Paleţii vechi sunt relativ uşor de găsit şi sunt şi foarte ieftini. Cu adevărat interesant este faptul că puteţi face cam orice din ei, de la mici măsuţe ori cuiere şi rafturi, până la canapele sau fotolii.
Pentru cuier şi rafturi, deşi le puteţi vopsi în culorile preferate, este recomandat să le daţi doar cu un lac de protecţie, pentru a nu se pierde din efectul rustic.
Puteţi transforma o copăiţă într-un lavoar, puteţi folosi coşuri pe post de abajururi, puteţi avea în loc de măsuţe tabureţi cu trei picioare.
În dormitor, baie sau chiar pe hol, o oglindă cu ramă din lemn masiv (foto 14) oferă un look rustic şi va fi vedeta casei. Aveţi nevoie doar de bucăţi de lemn uzat. Aplicaţi-le în jurul oglinzilor, pe care puteţi atârna ulterior pe pereţi.
Amenajări interioare în stil rustic şi modern. Covoare, draperii, tapiţerii
Ţesăturile reprezintă un decor important în locuinţa ţărănească. Textilele delicate, cum ar fi mătasea şi dantela, nu prea au ce căuta într-un interior rustic. Insă ţesăturile rezistente, refolosibile şi biodegradabile, sunt exact ceea ce ne trebuie: pânză groasă de sac, in, bumbac, lână, iută, cânepă, sisal sau bumbac organic.
Covoarele tradiţionale care se găsesc la târgurile ţărăneşti au o mare valoare estetică şi pot anima imediat un living sau un dormitor.
Scoarţa, cerga, păretarul, ştergarul, pot fi şi ele elemente de decor- pentru unul dintre pereţii unei încăperi sau pentru perne de decor, important este să fie păstrate doar ca accente, fără să aglomeraţi spaţiul cu decoruri tradiţionale.
Pilotele şi păturile sunt nelipsite din decorul stilului rustic. Puteţi încerca actualizarea acestora cu un imprimeu cu diferite dungi.
Nu uitaţi, aspectul natural al unei locuinţe rustice moderne porneşte de la elementele de mobilier, tapiţerie, lenjerii de pat, covoare, până la tapet, perdele şi draperii. Folosiţi pentru decor perne, cuverturi şi draperii din iută, bumbac, lână, cânepă şi covoraşe din piele sau blană ecologice.
Amenajări interioare în stil rustic şi modern. Soba sau şemineul
Vatra era sufletul unei case tradiţionale. Într-o locuinţă modernă aceasta se poate transforma într-un şemineu rustic sau într-o sobă cu plită pentru o bucătărie de dimensiuni mari. Pentru un plus de autenticitate, creaţi un loc special în construcţia şemineului sau a sobei pentru lemnele de foc.
Amenajări interioare în stil rustic şi modern. Pridvorul
Un element definitoriu pentru arhitectura tradiţională este pridvorul sau prispa. Poziţionat mereu pe faţada sudică, pridvorul este un spaţiu semi-închis, de trecere între exterior şi interior, un loc al comunicării cu natura şi al ospitalităţii specifice românilor.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.