Ialomiţianu: Ponta şi Teodorovici se consideră premianţi după 3 ani de repetenţie în colectarea veniturilor bugetare

Fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, îi acuză pe premierul Ponta şi pe Eugen Teodorovici că după ce vreme de trei ani de zile Guvernul a reuşit uluitoarea contraperformanţă de a prăbuşi încasările bugetare raportate la Produsul Intern Brut, acum se laudă că au încasări mai mari faţă de cea mai proastă situaţie posibilă a finanţelor româneşti, adică cea din anii 2013-2014.
Gheorghe Ialomiţianu. (www.gov.ro)
Loredana Diacu
02.09.2015

Fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, îi acuză pe premierul Ponta şi pe Eugen Teodorovici că, după ce vreme de trei ani de zile Guvernul a reuşit uluitoarea contraperformanţă de a prăbuşi încasările bugetare raportate la Produsul Intern Brut, acum se laudă că au încasări mai mari faţă de cea mai proastă situaţie posibilă a finanţelor româneşti, adică cea din anii 2013-2014.

Potrivit deputatului PNL, în anul 2013, în ciuda creşterii economice de peste 3% şi a conjuncturii economice interne şi externe favorabile, premierul Ponta a micşorat încasările bugetare la 31,4% din PIB, mai puţin chiar şi faţă de cel mai sever an de recesiune economică, 2009, în care încasările au fost de 31,6% din PIB.

"De asemenea, românii trebuie să ştie şi adevărul despre dezastrul încasărilor din TVA din anul 2014, atunci când s-au strâns la buget cu 3 miliarde mai puţin faţă de programarea bugetară şi cu 1 miliard mai puţin faţă de anul 2013. La aceşti ani (2013-2014) şi la acest dezastru se raportează Victor şi Eugen Teodorovici când spun că în 2015 e mai bine! În ciuda tornadei de taxe şi impozite introduse în ultimii trei ani şi jumătate, Guvernul Ponta nu reuşeşte să ducă veniturile bugetare la peste 32% din PIB, chiar şi pe fondul creşterii economice, iar cu toate acestea trâmbiţează că au performanţe deosebite.", afirmă Ialomiţianu, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Conform fostului ministru, din păcate pentru români şi mediul de afaceri, cifrele din execuţia bugetară pentru anul 2015 nu arată schimbări majore în colectarea veniturilor, ci, dimpotrivă. Astfel, după primele şase luni ale anului 2015 ritmul de încasare a veniturilor din TVA, cea mai importantă resursă bugetară, era de 18,3% iar la începutul lunii septembrie 2015 ritmul a scăzut la 15%, declară liberalul, adăugând că, dacă la această situaţie se adună şi pierderile uriaşe ale fermierilor produse din cauza secetei, se poate anticipa că acest ritm nu se va ameliora pentru sfârşitul de an.

Mai mult, Victor Ponta, deşi nu a mişcat un deget pentru a sprijini pe cei care lucrează în sectorul agricol, a compromis sustenabilitatea întregii economii româneşti, legând creşterea economică doar de evoluţia producţiei din agricultură, o resursă extrem de volatilă, mai precizează liberalul.

Ialomiţianu îl mai acuză pe Victor Ponta că, după aproape patru ani de guvernare nu a înţeles că singura cale de creştere a productivităţii din economie o reprezintă investiţiile publice şi cele private şi a făcut economii la buget pe seama investiţiilor, ceea ce se traduce în tot mai puţine locuri de muncă şi tot mai prost plătite şi în stagnarea lucrărilor de infrastructură.

"Să sperăm că Victor Ponta nu va proceda şi în anul 2015, aşa cum a procedat de când este prim-ministru, şi anume să facă economii pe spinarea românilor ca să aibă ce distribui clientelei politice. Ştim cu toţii că banii tăiaţi de la investiţii în anii 2013 şi 2014 au fost dirijaţi către clientela PSD, ca să supravieţuiască la guvernare, în detrimentul românilor.", scrie deputatul PNL.

Nu în ultimul rând, deputatul PNL atrage atenţia că deşi la votarea bugetului pentru 2015, tot PSD-ul, în frunte cu Victor Ponta, se lăudau că în acest an vor face investiţii publice de 44,6 miliarde de lei din resurse bugetare naţionale, până în luna septembrie Victor Ponta a cheltuit doar 14 miliarde de lei, din aproape 30 miliarde programate pentru aceeaşi perioadă.

"Având în vedere că ne mai despart mai puţin de patru luni până la finalul anului şi că investiţiile noi demarează cu dificultate în sezonul rece, Guvernul Ponta nu va ajunge nici la jumătate din suma de 44,6 miliarde lei, programată pentru tot anul pentru investiţii publice. Deja cheltuielile de capital sunt mai mici cu 1 miliard de lei, iar sumele atrase de la Uniunea Europeană nici nu se văd în execuţia bugetară, România pierzând mai mult ca sigur aproape 10 miliarde de euro.

"Victor Ponta a guvernat prost încă din prima zi de guvernare şi continua să guverneze dezastruos, existând toate argumentele să afirmăm că premierul va fi incapabil să implementeze noul Cod Fiscal fără să afecteze echilibrele macroeconomice.", concluzionează Gheorghe Ialomiţianu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor