Human Rights Watch: Deţinuţi torturaţi pe baza stării de urgenţă din Turcia

ONG-ul Human Rights Watch susţine că oficialii turci încalcă drepturile omului pe baza stării de urgenţă existentă în Turcia. Conform unui raport publicat marţi, deţinuţii sunt supuşi abuzurilor fizice şi violenţei sexuale.
Recep Erdogan (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
25.10.2016

După o lovitură de stat eşuată împotriva guvernului turc în luna iulie, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie de suprimare a persoanelor implicate sau suspecte de implicare în acele evenimente. Acum, ONG-ul Human Rights Watch (HRW) susţine că Turcia a trimis după gratii şi a concediat un număr mare de persoane şi că poliţia turcă a torturat de asemenea persoane aflate în custodie.

Erdogan a declarat stare de urgenţă după puciul eşuat. Decretele care au fost adoptate în acest context au eliminat măsuri importante de protecţie a drepturilor omului, conform raportului A Blank Check: Turkey's Post-Coup Suspension of Safeguards Against Torture.

Cercetătorii HWR au documentat faptul că decretele au afectat în mod negativ drepturile deţinuţilor. În raport, ei detaliază 13 cazuri de presupuse abuzuri, inclusiv privare de somn, bătăi severe, abuzuri sexuale şi ameninţări cu violul.

“Nimănui nu îi va păsa dacă te ucid”

Unul dintre cazurile incluse în raport a fost adus în atenţia HRW de familia unui deţinut. Ei au auzit un ofiţer de poliţie discutând cu un alt deţinut.

“În condiţiile stării de urgenţă, nimănui nu îi va păsa dacă te ucid”, ar fi declarat ofiţerul respectiv. “Voi spune că te-am împuşcat în timp ce încercai să evadezi”.

Avocatul unui alt deţinut a declarat pentru HRW că ofiţerii de poliţie au ameninţat că îi vor viola clientul cu un baston, spunându-i că nu va supravieţui în următoarele 30 de zile.

Pe baza decretelor de urgenţă, poliţia poate închide o persoană timp de 30 de zile fără o evaluare juridică. Înaintea loviturii eşuate de stat, perioada limită a fost de 4 zile. În plus, deţinuţilor le poate fi refuzat dreptul la un avocat până la 5 zile. Toate aceste reguli pot fi folosite pentru a-i ameninţa pe cei aflaţi în închisori, pentru a amplifica teama şi pentru ca membrii de familie să nu aibă informaţii despre deţinuţi.

Victimelor le este frică să vorbească

Nimeni nu este capabil să contacteze şi să protejeze un deţinut timp de 5 zile. Chiar şi cetăţenii turci nevinovaţi pot fi ţinuţi în închisoare până la o lună fără ca poliţia să dovedească ceva. Şi, luând în considerare faptul că Erdogan îi incită împotriva opozanţilor, închisoarea nu este un loc sigur pentru aceştia din urmă, conform HRW.

“Prin eliminarea măsurilor de protecţie împotriva torturii, guvernul turc practic a permis forţelor de ordine să tortureze şi să abuzeze deţinuţii după bunul loc plac”, a declarat Hugh Williamson, director al HRW pentru Europa şi Asia Centrală.

La sfârşitul lunii iulie, imediat după puciul eşuat, Amnesty Internaţional a raportat de asemenea că deţinuţii sunt abuzaţi în închisorile turce. Organizaţia a aflat despre bătăi, torturi şi violuri.

Andrew Gardner, unul dintre cercetătorii care a lucrat la raport, a precizat că multora dintre victime le este frică să vorbească şi că majoritatea avocaţilor au refuzat să le preia cazurile.

“Am lucrat pe subiectul drepturilor omului în Turcia timp de peste 10 ani şi nu am văzut niciodată acest tip de frică, care este prezentă în rândul oamenilor şi al organizaţiilor societăţii civile. Pentru a lucra în domeniul drepturilor omului în Turcia trebuie să ai curaj, în special în cazul jurnaliştilor, avocaţilor şi organizaţiilor interne pentru drepturile omului. Dacă aceşti oameni curajoşi sunt speriaţi, înseamnă că situaţia este serioasă”, a declarat Gardner reporterilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor