Ministrul turc al Justiţiei: Gulen ar putea fugi din SUA pentru a evita extrădarea

Văzând că Washingtonul încă nu a răspuns cererii de extrădare a clericului Fethullah Gulen, acuzat de puciul eşuat din Turcia, ministrul turc al Justiţiei a avertizat că Gulen ar putea părăsi Statele Unite şi să plece într-o ţară ce nu are tratat de extrădare cu Ankara.
Ministrul turc al justitiei Bekir Bozdag.
Ministrul turc al justitiei Bekir Bozdag. (Captură Foto)

Ministrul turc al Justiţiei susţine că informaţiile obţinute arată că Fethullah Gulen, un cleric musulman ce locuieşte în autoexil în statul american Pennsylvania şi care este învinuit pentru organizarea puciului eşuat din Turcia din 15 iulie, ar urmări să fugă din SUA după cererea făcută de Ankara pentru extrădarea acestuia.

Discutând marţi cu jurnaliştii, Bekir Bozdag a declarat că, susţinătorii mişcării lui Gulen (numiţi şi gulenişti) încearcă să îl mute pe liderul lor în vârstă de 75 de ani într-o altă ţară decât SUA, subliniind că Washingtonul nu a luat nicio măsură concretă cu privire la cererea de extrădare lansată oficial de Turcia.

“Nu am primit până acum niciun răspuns. Autorităţile americane nu au cerut informaţii noi şi un dosar. De fapt, noi le-am oferit toate dovezile evidente, confirmând vinovăţia lui Gulen în orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie”, a susţinut Bozdag.

Ministrul turc a afirmat pe 28 iulie că Fethullah Gulen ar putea fugi în Australia, Mexic, Canada, Africa de Sud sau Egipt, care nu au tratate de extrădare cu Turcia.

Luna trecută, guvernul turc a trimis o cerere oficială Statelor Unite prin care a cerut arestarea lui Gulen pentru ordonarea loviturii de stat.

Până acum Washingtonul a refuzat să îl extrădeze pe clericul turc, susţinând că are nevoie de dovezi reale ale vinovăţiei sale.

După puciul eşuat din 15 iulie, Erdogan a lansat o amplă campanie de suprimare a persoanelor implicate sau suspectate de implicare în evenimente fiind arestate, reţinute sau concediate zeci de mii de persoane din armată, poliţie, învăţământ, mass-media, sectorul judiciar şi cel public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe