Guvernul turc a prelungit starea de urgenţă până în ianuarie 2017

Cabinetul turc a anunţat că va extinde până în ianuarie 2017 starea de urgenţă impusă după puciul eşuat din Turcia din luna iulie. Parlamentul trebuie să aprobe decizia, dar analiştii susţin că este vorba doar de o formalitate.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.10.2016

“Starea de urgenţă va fi extinsă pentru alte 90 de zile, începând cu 19 octombrie”, a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmuş jurnaliştilor din Ankara, după o întâlnire de cabinet desfăşurată luni în capitala turcă.

Anunţul a avut loc după ce Consiliul Securităţii Naţionale turce a recomandat că starea de urgenţă va fi extinsă. Iniţial a fost implementată în 21 iulie după lovitura eşuată de stat din 15 iulie.

Starea de urgenţă va continua până în ianuarie 2017, cu condiţia ca Parlamentul să aprobe decizia. Totuşi, mulţi consideră că aprobarea nu este decât o simplă formalitate deoarece partidul preşedintelui Tayyip Recep Erdogan, Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP), deţine o majoritate absolută în Cameră. Partidul de extremă dreapta Mişcarea Naţionalistă (MHP), care face parte din coaliţia de guvernare, susţine de asemenea legile de urgenţă şi prelungirea status quo-ului.

Preşedintele Erdogan a declarat săptămâna trecută că ar fi necesară prelungirea stării de urgenţă pentru cel puţin un an. El şi-a apărat acţiunile, susţinând că Franţa a făcut la fel de când militanţii jihadişti din Statul Islamic au atacat Parisul în noiembrie 2015.

Fratele clericului Gulen arestat

Principalul partid de opoziţie din Turcia – Partidul Republican al Poporului (CHP) – a criticat mişcarea, acuzând guvernul turc că profită de pe urma loviturii eşuate de stat pentru a aresta opoziţia din ţară. Şeful partidului, Kemal Kilicdaroglu, a declarat că planurile preşedintelui turc reprezintă o “contra lovitură de stat” împotriva democraţiei.

Erdogan a lansat o campanie de suprimare în rândul oficialilor guvernamentali, a poliţiei, judecătorilor, jurnaliştilor şi profesorilor după o tentativă de lovitură de stat în 15 iulie. Aproximativ 35.000 de persoane au fost arestate de atunci, peste 50.000 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă pentru presupusa susţinere a mişcării clericului musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în autoexil în statul american Pennsylvania.

Puciul eşuat şi tulburările ulterioare au avut loc după o relansare a ofensivei militare împotriva kurzilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în sudul şi sud-estul Turciei. Ofensiva a fost lansată după prăbuşirea discuţiilor de pace dintre kurzi şi autorităţile turce.

Ankara a declarat luni că l-a arestat pe unul dintre fraţii lui Gulen în oraşul vestic de coastă Izmir, a susţinut agenţia de de ştiri de stat Anadolu. Conform raportului agenţiei Anadolu, Kutbettin Gulen a fost acuzat că aparţine şi conduce o organizaţie teroristă. El a fost arestat duminică în locuinţa unui prieten din Izmir. În 2014, Kutbettin Gulen a participat la o conferinţă de presă cu alte rude pentru a-l susţine pe Fethullah Gulen, a mai precizat Anadolu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor