Poliţia turcă suspendă aproximativ 13.000 de ofiţeri

Turcia a continuat campania de suprimare a persoanelor suspectate de implicare în puciul eşuat din luna iulie prin suspendarea a 12.801 ofiţeri de poliţie. Mişcarea are loc la o zi după ce Turcia a anunţat prelungirea stării de urgenţă impusă după lovitura eşuată de stat.
Poliţişti turci.
Poliţişti turci. (Captură Foto)

Poliţia turcă a declarat marţi că 12.801 de ofiţeri, inclusiv 2.523 de şefi de poliţie, au fost suspendaţi pentru presupuse legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat puciul eşuat din 15 iulie.

Turcia are un total de aproximativ 270.000 de ofiţeri de poliţie.

Mişcarea are loc în contextul în care Ministerul turc de Interne a lansat o investigaţie asupra forţei de poliţie după lovitura de stat eşuată.

De asemenea, mişcarea are loc după un anunţ făcut luni de guvernul turc că starea de urgenţă impusă după puciul eşuat va fi extinsă pentru alte 90 de zile începând cu 19 octombrie.

Înăbuşirea opoziţiei?

Starea de urgenţă a facilitat campania de suprimare desfăşurată de Ankara împotriva armatei, funcţionarilor publici, poliţiei şi sectorului judiciar, fiind suspendaţi sau concediaţi zeci de mii de persoane iar 32.000 arestaţi pentru presupusul lor rol în tentativa de lovitură de stat.

Ankara acuză mişcarea clericului Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA, de infiltrare în instituţiile statului pentru a forma un “stat paralel”. Mişcarea lui Gulen a avut o prezenţă puternică în mass media, sectorul afacerilor, poliţie, sectorul judiciar şi în birocraţie, înainte de lansarea unei campanii de suprimare a grupului în urmă cu aproape doi ani după prăbuşirea relaţiilor dintre gulenişti şi guvernul turc.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a indicat că starea de urgenţă ar putea fi extinsă mai mult de un an, pentru a permite autorităţilor să îi vâneze pe susţinătorii lui Gulen.

Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA începând cu 1999, a negat orice implicare în puciul eşuat.

Turcia a depus o cerere oficială ca SUA să îl extrădeze pe Gulen, proces care probabil va fi lung şi anevoios.

Mulţi dintre aliaţii occidentali ai Turciei şi multe grupuri pentru drepturile omului se tem că Erdogan foloseşte puciul eşuat ca un pretext pentru a suprima opoziţia, precum şi pentru a înlătura presupuşi militanţi kurzi.