Zeci de răniţi în ciocnirile de la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim

Tensiunile se menţin încă la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, care este un loc considerat sfânt atât de musulmani cât si de evrei.
Moscheea Al-Qasa din Ierusalim, Israel. (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
19.07.2017

Palestinienii musulmani refuză să se roage în interiorul moscheei Al-Aqsa din Oraşul Vechi al Ierusalimului, în ciuda faptului că aceasta a fost redeschisă după un atac armat fatal care a avut loc săptămâna trecută.

Refuzul lor este o formă de protest faţă de măsurile de securitate suplimentare impuse de Israel, respectiv instalarea unor detectoare de metal la intrările în moschee.

Timp de câteva zile au avut loc ciocniri alimentate de tensiunile care rămân încă la un nivel ridicat. După rugăciunile de seară de la Moscheea Al-Aqsa, cel puţin 50 de persoane au fost rănite în timpul unor ciocniri violente, inclusiv un cleric musulman senior.

Atacul armat de vineri – în care doi ofiţeri de poliţie israelieni au fost împuşcaţi de trei arabi israelieni înarmaţi, care la rândul lor au fost ucişi de forţele de securitate israeliene – reprezintă unul dintre cele mai serioase incidente din zonă în ultimii câţiva ani.

Începând de duminică, moscheea, care este denumită de evrei Muntele Templului, a fost redeschisă treptat, dar atmosfera este departe de a fi calmă.

O confruntare continuă ar putea avea loc vineri, punctul culminant al săptămânii religioase musulmane, când zeci de mii de persoane se îndreaptă de regulă la locul sfânt pentru rugăciuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor