Ministrul palestinian de Externe: Israelul ar putea lua în curând noi măsuri “neplăcute” în Ierusalim

Ministrul palestinian de Externe a avertizat că Israelul ar putea lua o nouă serie de măsuri “neplăcute” cu scopul de a schimba status-quo-ul la complexul moscheei al-Aqsa, unde au avut loc recent tensiuni fatale declanşate de măsurile restrictive aplicate de Tel Aviv.
Ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki.
Ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki. (Getty Images)

Riyad al-Maliki a făcut remarcile în timpul unei întâlniri de urgenţă a Organizaţiei pentru Cooperarea Islamică (OCI). Întâlnirea, care a avut loc marţi în Istanbul, a avut ca temă moscheea al-Aqsa.

Tensiunile au izbucnit în Ierusalimul de Est după un schimb de focuri mortal în 14 iulie, în faţa Muntelui Templului, unul dintre cele mai importante locuri religioase în Oraşul Vechi al Ierusalimului, atât pentru musulmani cât şi pentru evrei.

Folosind schimburile de focuri ca pretext, Israelul a instalat detectoare de metal şi camere de supraveghere la intrările în complexul al-Aqsa.

Palestinienii au protestat şi s-au plâns că aceste măsuri urmăresc să extindă controlul regimului israelian asupra întregului loc sensibil.

În 24 iulie, regimul din Tel Aviv a înlăturat toate restricţiile la moscheea al-Aqsa, dar tensiunile au rămas în continuare ridicate.

Maliki a descris decizia Israelului de a înlătura dispozitivele instalate la porţile de intrare ca o “mică victorie în lunga bătălie pentru libertate”.

“Ştim că [premierul israelian Benjamin] Netanyahu nu va accepta înfrângerea şi va încerca din nou şi din nou prin diferite metode şi mijloace să impună propriul său status-quo asupra Muntelui Templului şi Ierusalimului. Trebuie să fim pregătiţi pentru următoarea rundă, care ar putea veni foarte curând şi ar putea fi foarte neplăcute”, a adăugat el.

Între timp, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a cerut lumii musulmane să se opună “nedreptăţii” israeliene şi să recunoască statul Palestina între graniţele din 1967, cu capitala în Ierusalimul de Est.

“Ar trebui să ne manifestăm sprijinul pentru palestinieni, care au trăit sub ocupaţie israeliană timp de 50 de ani, milioane dintre ei fiind forţaţi să îşi părăsească locuinţele”, a declarat el la întâlnirea OCI, adăugând că acest suport trebuie să fie exprimat “nu doar prin simple cuvinte, ci şi prin acţiunile noastre”.

Cavusoglu a declarat că speră că tensiunile recente de la complexul al-Aqsa nu se vor repeta, adăugând: “Ar trebui cu toţii să fim atenţi la provocări. Niciun fel de interdicţii sau limitări, inclusiv restricţii pe bază de vârstă, nu ar trebui să fie acceptate pe Muntele Templului”.

Israelul a confiscat Ierusalimul de Est în timpul Războiului de Şase Zile din 1967 şi, ulterior, a anexat teritoriul palestinian într-o mişcare ce nu a fost niciodată recunoscută pe plan internaţional.

Ierusalimul, “un loc arab, islamic”

Ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, a cărui ţară este custodele oficial al complexului moscheei al-Aqsa, a descris Ierusalimul ca un “loc sfânt, arab, islamic”, avertizând Israelul să nu pericliteze securitatea regională prin acţiunile sale provocatoare.

“În loc să se joace cu securitatea regiunii şi cu dreptul oamenilor de a locui în siguranţă şi în stabilitate, Israelul ar trebui să lucreze în vederea realizării păcii, care ar duce la crearea statului palestinian independent, cu capitala la Ierusalimul de Est”, a adăugat el.

Într-un comunicat final publicat marţi, OCI şi-a exprimat determinarea în vederea apărării complexului moscheei al-Aqsa în faţa tuturor ameninţărilor prezentate de Israel şi a denunţat încercările premeditate ale acestuia de a modifica status-quo-ului locului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe