Israelul pe margine: Netanyahu cedează presiunii partidelor ultra-ortodoxe pentru a-şi menţine guvernul
alte articole
De la alegerile din martie 2015, Netanyahu a condus ţara cu o coaliţie de guvernare extrem de instabilă, în care până şi cel mai mic partener de coaliţie l-ar putea costa pe premierul israelian.
În ultima săptămână, minoritatea ultra-ortodoxă a Israelului, reprezentată de Shas şi alţii, a emis o serie de cereri cu privire la probleme religioase sensibile din punct de vedere politic, iar Netanyahu a fost forţat să cedeze presiunilor.
Grupurile ultra-ortodoxe au reuşit să forţeze guvernul israelian să suspende toate lucrările de întreţinere pe căile ferate ale Israelului în timpul sabatului.
De asemenea, partidele minoritare au cerut Israelului să anuleze un acord la care s-a ajuns în ianuarie 2016 în privinţa Zidului Plângerii, pe baza căruia urma să fie creat un spaţiu de rugăciune egalitar, în care bărbaţii şi femeile ar putea să se roage împreună la locul sfânt.
Ultra-ortodocşii au mai cerut ca statul să recunoască doar convertirile realizate de Rabinatul Israelian (controlat de ultra-ortodocşi), făcând ca evreii convertiţi în străinătate să nu mai fie recunoscuţi ca evrei în interiorul Israelului.
Unii analişti şi chiar membri al Knessetului au avertizat că, cedând cerinţelor ultra-ortodocşilor, Netanyahu va alimenta diviziunea dintre Israel şi ramurile mai liberale ale iudaismului, care alcătuiesc majoritatea diasporei evreieşti mondiale.