China Unicom poate monitoriza orice telefon mobil, a descoperit un cercetător
focus
alte articole
China Unicom, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii conduse de statul chinez, a instalat sisteme pentru a monitoriza apelurile telefonice şi pentru a detecta locaţia utilizatorilor săi. Descoperirile au fost postate în 8 ianuarie de un utilizator de Internet, “Bystander Jia”, pe site-ul WooYun.org – un website unde cercetătorii din domeniul securităţii raportează vulnerabilităţi şi furnizorii oferă feedback-uri.
Compania este cel de-al treilea furnizor al lumii de telefonie mobilă. Presupusul sistem de spionaj al China Unicom îi permite acesteia să acceseze lista înregistrărilor cu apelurile telefonice şi mesajele text trimise sau primite de orice utilizator. Compania mai poate să monitorizeze locaţia utilizatorilor şi să identifice conturile înregistrate de aceştia pe website-urile de media socială.
Pentru a-şi spiona utilizatorii, China Unicom ar avea nevoie doar de numărul de telefon mobil al utilizatorului, conform unei postări făcute de Bystander Jia. Sistemul poate, de asemenea, să urmărească conturile de email înregistrate cu telefonul mobil, precum şi informaţiile tehnice din telefon, incluzând numărul IMEI şi modelul.
Aceste informaţii au ieşit la iveală la doar o lună după ce s-a raportat că Biroul Securităţii Publice din cadrul Zonei de Dezvoltare Economică şi Tehnologică Wenzhou, în provincia sud-estică Zhejiang, a cumpărat malware-ul, cu efect de cal Troian, pentru a monitoriza telefoanele celulare ale cetăţenilor din China.
În decembrie 2014, Biroul Securităţii a postat pe website-ul său că a cheltuit 149.000 de yuani (aproximativ 23.976 USD) pe un cal Troian care vizează telefoanele mobile care funcţionează pe platforma Android şi iphone-urile decodate. Biroul a cheltuit o sumă suplimentară de 16.091 USD asupra unui sistem proiectat să infecteze smartphone-urile Android şi iphone cu acel troian.
China Unicom intră astfel în clubul companiilor Huawei şi ZTE, ambele fiind companii de telecomunicaţii majore din China, despre care se crede că prezintă un risc major pentru securitatea clienţilor săi. Comitetul Informaţional al Camerei Reprezentanţilor din SUA a publicat un raport în octombrie 2012 în care a listat unele dintre temerile pentru securitate existente în cazul companiilor Huawei şi ZTE.
Huawei, fondată de Ren Zengfei, având legături cu armata chineză, a fost etichetată în mai multe ţări ca potenţial primejdioasă din punct de vedere al securităţii.
Câteva intrări nepermise (backdoors) au fost descoperite de cercetători în cazul echipamentelor de telecomunicaţii ale Huawei, acestea putând să permită regimului chinez să acceseze orice informaţie care trece prin acele echipamente.
Într-un interviu la Radio Free Asia, Ye Du, un scriitor chinez independent, a susţinut că utilizatorii din China sunt conştienţi de faptul că regimul chinez încearcă să monitorizeze website-urile sociale populare, în particular Weibo şi Weixin.
Ye a declarat: “Acest act strigător la cer comis de Biroul Securităţii – cumpărarea unui program de tip cal Troian de la o companie tehnologică de stat pentru a monitoriza utilizatorii de telefoane – arată că "menţinerea stabilităţii" [sintagma prin care regimul comunist se referă la activitatea de spionare a propriilor cetăţeni, n.r] a ajuns la un nivel alarmant în China.”