Hotărâri importante aprobate la şedinţa Guvernului din 18 aprilie

Chişinău, Guvernul Republicii Moldova.
Chişinău, Guvernul Republicii Moldova. (The Epoch Times)
Tatiana Chiriac
19.04.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat la 18 aprilie şedinţa Guvernului Republicii Moldova, informează Epoch Times cu referire la Serviciul comunicare şi relaţii cu presa a Executivului.

În debutul şedinţei, Premierul a menţionat că pe data de 27 aprilie va fi marcată Ziua Drapelului de Stat, în această zi urmând să fie organizate mai multe acţiuni. Vlad Filat a solicitat Ministerului Educaţiei ca, în această zi, în toate şcolile din ţară prima oră să fie dedicată tricolorului şi simbolurilor de stat.

Prim-ministrul a vorbit şi despre lansarea consultărilor publice pentru elaborarea unei noi Strategii de protecţie a familiei şi copilului în Republica Moldova, eveniment care a avut loc la 17 aprilie la Orhei. Vlad Filat a adresat mulţumiri Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei pentru munca depusă la demararea acestui proces. Premierul a menţionat că este un document important şi urmează să fie definitivat în următoarele 6 luni. Totodată, Vlad Filat a cerut ministerelor şi departamentelor să participe mai activ la asemenea evenimente.

Membrii Cabinetului de Miniştri au aprobat Planul de acţiuni al Guvernului pentru anii 2012-2015. Documentul are drept scop asigurarea implementării Programului de activitate al Guvernului „Integrare Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare" 2011-2014, a Strategiei Naţionale de Dezvoltare „Moldova 2020", a angajamentelor asumate faţă de partenerii de dezvoltare, precum şi stabilirea unui cadru de politici necesar planificării bugetare pe termen mediu. Planul de acţiuni a fost elaborat în baza propunerilor autorităţilor publice centrale, care au fost ghidate de Cancelaria de Stat. Planul de acţiuni al Guvernului este actualizat anual şi serveşte drept platformă unică pentru implementarea agendei de priorităţi a Guvernului.

În aceeaşi şedinţă a fost aprobat proiectul de lege cu privire la activitatea poliţiei şi statutul poliţistului. Aprobarea legii respective este importantă în contextul realizării Concepţiei de reformare a Ministerului Afacerilor Interne şi a structurilor subordonate şi desconcentrate ale acestuia. Documentul stabileşte obligaţiile şi competenţele poliţiei, fiind separate cele care nu-i sunt caracteristice. Totodată, proiectul de lege propune divizarea structurală a poliţiei în: poliţie de stat şi poliţie locală. Autoritatea care va coordona şi va dirija activitatea poliţiei de stat şi a poliţiei locale, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, va fi Departamentul Poliţie. Documentul stabileşte, de asemenea, modul de angajare în serviciu al poliţiştilor, funcţiile şi obligaţiile acestora, precum şi drepturile lor juridice şi sociale. Proiectul de lege urmează a fi examinat şi de către Parlamentul R.Moldova.

Alte două decizii, aprobate în cadrul şedinţei, se referă la asigurarea financiară a ofiţerilor de informaţii şi securitate şi la evidenţa operatorilor de date cu caracter personal. Astfel, au fost aprobate Regulamentele cu privire la asigurarea financiară a operatorilor de informaţii şi securitate şi privind modul de calculare a perioadei de muncă în vederea acordării sporului pentru vechime în muncă acestora, în scopul armonizării cadrului normativ cu prevederile legislaţiei în domeniu şi înlăturării discordanţelor existente. Cea de-a doua hotărâre prevede aprobarea Regulamentului Registrului de evidenţă a operatorilor de date cu caracter personal şi are menirea de a corela cadrul normativ naţional rigorilor internaţionale în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal şi asigurarea dreptului persoanelor fizice la viaţa privată.

Miniştrii au aprobat şi o serie de decizii ce vizează cooperarea internaţională a Republicii Moldova. Astfel, a fost aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului dintre statele-membre ale Comunităţii Statelor Independente privind căutarea interstatală a persoanelor, semnat la Moscova la 10 decembrie 2010, Protocolul pentru introducerea modificărilor şi completărilor în Acordul cu privire la crearea Consiliului de colaborare culturală a statelor-membre ale Comunităţii Statelor Independente din 26 mai 1995, Protocolul privind introducerea modificărilor şi completărilor în Acordul de colaborare în domeniul asigurării securităţii industriale la obiectele industrial periculoase, din 28 septembrie 2001, ambele fiind adoptate la Sankt-Petersburg, la 18 octombrie 2011, precum şi Protocolul de cooperare între Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale al României, semnat la Iaşi, la 3 martie 2012.

De asemenea, s-a decis iniţierea negocierilor asupra proiectului Protocolului pentru introducerea modificărilor în Acordul cu privire la instituirea sistemului de împrumut interbibliotecar în cadrul statelor-membre ale CSI din 13 ianuarie 1999, precum şi iniţierea negocierilor asupra proiectului Protocolului de colaborare între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România pentru anii de învăţământ 2012-2013, 2013-2014 şi 2014-2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor