Premierul: Autorităţile moldovene sunt mulţumite de activitatea investitorilor turci

Premierul moldovean, Vlad Filat. (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
19.04.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Hayati Yazici, Ministrul Vămilor şi Comerţului din Turcia, informează Epoch Times cu referire la Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

În cadrul întrevederii, Premierul a apreciat intensificarea dialogului politic dintre cele două state, menţionând că în ultima perioadă de timp au fost organizate mai multe întrevederi la nivel înalt.

„Pentru viitor noi avem ca obiective prioritare în relaţiile noastre, definitivarea şi semnarea Declaraţiei privind stabilirea unui Parteneriat strategic între Republica Moldova şi Turcia, dar şi liberalizarea regimului de vize dintre cele două state", a spus Vlad Filat.

Premierul a mai specificat că un alt obiectiv este semnarea Acordului de Comerţ Liber între Turcia şi Republica Moldova pe produse industriale şi agricole.

Vlad Filat a menţionat că este în creştere şi cooperarea în domeniul economic, iar autorităţile moldovene sunt mulţumite de activitatea investitorilor turci în ţara noastră.

De asemenea, Premierul a apreciat suportul oferit de către Turcia, cetăţenilor din UTA Găgăuzia, pentru a se putea integra mai uşor în societatea moldovenească, dar şi pentru colaborarea în domeniul educaţional.

Vlad Filat a transmis mulţumiri omologului său turc, pentru acţiunile întreprinse în vederea consolidării cooperării bilaterale prin prisma programelor TIKA (Agenţia pentru cooperare internaţională şi dezvoltare pe lângă Guvernul Turciei).

Prim-ministrul a menţionat că Republica Moldova va fi şi în continuare un partener serios, care îşi doreşte o bună colaborare cu Turcia.

La rândul său, Hayati Yazici a mulţumit pentru atitudinea pozitivă şi buna cooperare dintre cele două state, menţionând că Republica Moldova şi Turcia sunt apropiate nu doar geografic, ci şi cultural, amintind despre prezenţa lui Dimitrie Cantemir în numeroase opere turceşti, dar şi inaugurarea în anul 2007 a unui muzeu dedicat domnitorului moldovean în Turcia.

Oficialul turc a precizat că eliminarea vizelor dintre ţările noastre este un obiectiv important, iar acest lucru va impulsiona dezvoltarea relaţiilor bilaterale în special pe dimensiunea economică.

Ministrul Vămilor şi Comerţului din Turcia a menţionat că a avut astăzi o întrevedere cu oamenii de afaceri turci care activează în ţara noastră, iar aceştia au menţionat că sunt mulţumiţi de condiţiile de activitate. Hayati Yazici a precizat că până acum companiile turceşti au făcut investiţii în Republica Moldova în valoare de peste 300 de milioane de dolari.

Precizăm că potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova au fost înregistrate 776 de întreprinderi cu capital turcesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor