Top: Cele mai ”costisitoare” 10 decizii ale CEDO în privinţa Moldovei

Republica Moldova continuă să piardă dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), iar pentru aceasta plătesc cetăţenii. De multe ori, sumele achitate sunt pur si simplu astronomice. Pornind de la această constatare, tribuna.md a realizat un clasament al celor mai „costisitoare” decizii ale CEDO în cazul Moldovei.
(www.gov.ro)
Tatiana Chiriac
01.04.2012

Republica Moldova continuă să piardă dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), iar pentru aceasta plătesc cetăţenii. De multe ori, sumele achitate sunt pur si simplu astronomice. Pornind de la această constatare, tribuna.md a realizat un clasament al celor mai „costisitoare” decizii ale CEDO în cazul Moldovei, pe care îl prezentăm mai jos:

1) UNISTAR VENTURES GMBH – 6.712.855 euro

Pe data de 9 decembrie 2008, CEDO a pronunţat decizia în cazul UNISTAR VENTURES GMBH contra Moldovei. Instanţa a constatat violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie (protecţia proprietăţii) – neexecutarea, timp de aproximativ 6 ani şi 4 luni, a unei hotărâri judecătoreşti privind plata compensaţiilor în favoarea companiei reclamante, în urma rezilierii contractului de constituire a companiei AIR Moldova SRL, în care reclamantul deţinea 49% de acţiuni. Guvernul a fost obligat să achite acestei companii suma de 6.712.855 euro.

2) OFERTA PLUS SRL – 2.535.000 euro

Pe data de 19 decembrie 2006 CEDO a dat câştig de cauză pentru OFERTA PLUS SRL în dosarul intentat Guvernului. Curtea a constatat violarea art.6 § 1 al Convenţiei (dreptul la un proces echitabil) şi a art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie (protecţia proprietăţii) – neexecutarea timp de cel puţin 38 de luni a unei hotărâri judecătoreşti privind plata a 20 mil. lei de către Ministerul Finanţelor şi casarea prin revizuire a hotărârii judecătoreşti pronunţate în favoarea reclamantului de către Plenul Curţii Supreme de Justiţie printr-o decizie „abuzivă” după ce Guvernul a aflat că cererea cu privire la neexecutarea hotărârii a fost depusă la CEDO; violarea art. 34 al Convenţiei (dreptul de a depune o cerere la CEDO) – intentarea unui dosar penal împotriva directorului reclamantului pentru a-l descuraja să-şi menţină cererea la CEDO; violarea art. 34 – refuzul de a permite avocatului reclamantului la CEDO de a avea întrevederi în incinta Izolatorului de Detenţie Provizorie al CCCEC cu directorul reclamantului fără a fi despărţiţi de peretele din sticlă. CEDO a obligat Guvernul să achite o despăgubire de 2.535.000 euro.

3) DACIA SRL - 921.625 euro

Decizia în acest dosar a fost pronunţată pe data de 18 martie 2008. CEDO a constatat violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie (protecţia proprietăţii) – anularea privatizării hotelului „Dacia” efectuată de către reclamant, în urma căreia reclamantul a fost lipsit de proprietatea sa asupra hotelului şi a terenului aferent, fără a-i fi acordate compensaţii; violarea art. 6 § 1 al Convenţiei (securitatea raporturilor juridice) – împuternicirea autorităţilor de stat să pretindă restituirea proprietăţii de stat fără limită în timp. Suma prejudiciului pe care Moldova a fost obligată să-l achite a fost de 921 625 euro.

4) BIMER S.A. – 520.000 euro

Pe data de 10 iulie 2007 CEDO şi-a dat verdictul în dosarul intentat Guvernului Moldovei la solicitarea BIMER S.A. Instanţa a constatat violarea art. 1 al Protocolului nr. 1 la Convenţie (protecţia proprietăţii) – interdicţia nelegitimă impusă reclamantului de către Departamentul Vamal de a valorifica două licenţe privind comercializarea bunurilor într-un magazin şi bar duty-free. Moldova a fost obligată să achite acestei firme 520 mii euro.

5) Baroul Partener-A – 328.000 euro

Pe data de 19 octombrie 2010 CEDO a stabilit că Guvernul Republicii Moldova se face vinovat de încălcarea drepturilor Baroului Partener-A. CEDO a constatat violarea art. 6 § 1 al Convenţiei (securitatea raporturilor juridice) – împuternicirea autorităţilor de stat să pretindă restituirea proprietăţii de stat fără limită în timp; violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie (protecţia proprietăţii) – lipsirea de proprietate în urma anulării privatizării din motive neimputabile reclamantului. Suma prejudiciului stabilită de instanţă a fost de 328 mii euro.

6) IPTEH S.A. – 319.932 euro

La data de 29 iunie 2010, CEDO a dat verdictul în cazul IPTEH S.A. Instanţa a constatat violarea art. 6 § 1 al Convenţiei (securitatea raporturilor juridice) – împuternicirea autorităţilor de stat să pretindă restituirea proprietăţii de stat fără limită în timp; violarea art. 1 al Protocolului nr. 1 la Convenţie (protecţia proprietăţii) – lipsirea de proprietate în urma anulării privatizării din motive neimputabile reclamanţilor. Suma totală a despăgubirilor stabilită de instanţă a fost de 319.932 euro.

7) BANCA VIAS – 301.095 euro

Pe data de 6 noiembrie 2007 CEDO a stabilit că Guvernul Moldovei se face vinovat în dosarul BANCA VIAS. CEDO a constatat violarea art. 6 § 1 al Convenţiei (termen rezonabil) şi a art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie (protecţia proprietăţii) – neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti privind plata a 3.383.991 lei de către o companie care a fost lichidată printr-o hotărâre judecătorească, din cauza că printr-o altă hotărâre judecătorească toate bunurile debitorului au fost luate de stat. Prejudiciul pe care Moldova a fost obligată să-l achite a fost de 301.095 euro.

MEGADAT.COM SRL– 260.000 euro

Pe data de 8 aprilie 2008 CEDO a pronunţat hotărârea în cazul MEGADAT.COM SRL contra Moldovei. Instanţa a stabilit violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie (protecţia proprietăţii) – invalidarea licenţelor companiei reclamante, care era cel mai mare prestator de servicii Internet din Moldova, în urma căreia compania a fost nevoită să-şi vândă bunurile şi să-şi înceteze activitatea. Prejudiciul pe care Moldova a fost obligată să-l achite companiei a fost de 260.000 euro.

9) Ilaşcu şi alţii contra Moldovei – 190.000 euro

Pe data de 8 iulie 2004 CEDO a dat verdictul în cazul Ilaşcu şi alţii contra Moldovei. Instanţa a stabilit violarea art. 3 al Convenţiei (interzicerea torturii) – tratamentul şi condiţiile de detenţie a reclamanţilor în închisorile din autoproclamata republică moldovenească nistreană, unde au fost deţinuţi timp de peste 12 ani; violarea art. 5 al Convenţiei (dreptul la libertate şi siguranţă) – lipsirea de libertate a reclamanţilor timp de mai mult de 38 de luni a fost „contrară legii”; violarea art. 34 al Convenţiei (dreptul de a depune o cerere la CEDO) de către Republica Moldova – declaraţia lui V. Voronin, potrivit căreia dl. Ilaşcu este vinovat de continuitatea detenţiei celorlalţi reclamanţi, deoarece nu a retras cererea de la CEDO; violarea art. 34 (dreptul de a depune o cerere la CEDO) al Convenţiei de către Rusia – exercitarea presiunilor asupra Republicii Moldova prin căi diplomatice, pentru ca Republica Moldova să-şi retracteze poziţia exprimată în dosar, care era în defavoarea Federaţiei Ruse. În rezultat, s-a stabilit că Guvernul Moldovei trebuie să le achite la trei membri ai grupului Ilaşcu – Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco câte 60 mii euro fiecare. Încă câte 3 mii euro fiecare reclamanţii au primit în baza art. 34 din Convenţie şi 7 mii euro pentru acoperirea cheltuielilor suportate. Fiecare dintre ei a primit de la Federaţia Rusă câte 120 mii euro, iar Ilie Ilaşcu – 180 mii euro. În baza art. 34 fiecare reclamant a mai primit câte 7 mii euro, iar valoarea cheltuielilor suportate, care le-a fost achitată de Rusia, a constituit 14 mii euro.

10) NISTAS GMBH – 64.997 euro

Pe data de 12 decembrie 2006 CEDO a dat verdictul în cazul NISTAS GMBH contra Moldovei. Instanţa a stabilit violarea art.6 § 1 al Convenţiei (securitatea raporturilor juridice) şi a art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie (protecţia proprietăţii) – admiterea a doua recursuri în anulare prin care au fost micşorate creanţele reclamantului în temeiul a doua hotărâri judecătoreşti irevocabile şi a fost obligat să plătească taxa de stat. Moldova a fost obligată să-i achite reclamantului un prejudiciu total de 64 997 euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor