Comisia Europeană a lansat un nou proiect de asistenţă tehnică pentru R.Moldova
Comisia Europeană a lansat astăzi, la Chişinău, Proiectul "Asistenţă Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial - Stimularea Economică în Zonele Rurale" (ESRA), finanţat de Uniunea Europeană, informează Moldpres.
Philip Santens, conducătorul proiectului, a remarcat la ceremonia respectivă că acest proiect va fi implementat de către GFA Consultinf Group (Germania), lider de consorţiu, şi Oxford Policy Management (Marea Britanie). Un buget de aproximativ 2,5 milioane euro a fost alocat pentru implementarea proiectului, care va fi derulat pe o perioadă de 24 de luni, până la finele lunii decembrie 2013.
Principalii beneficiari sunt: Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Educaţiei. Obiectivele proiectului rezidă în elaborarea politicilor economice mai bune, la nivel de ţară şi sector, sporirea activităţilor de afaceri în zonele rurale, precum şi de a conferi mai multă transparenţă, responsabilitate şi eficienţă sistemelor de management financiar public al ţării, a accentuat Philip Santens.
Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a făcut o scurtă prezentare a politicilor şi instrumentelor folosite de Guvernul Republicii Moldova pentru a promova dezvoltarea economică în zonele rurale ale ţării. În acest sens, el a evidenţiat rolul important al departamentelor economice raionale în sprijinirea activităţilor concrete pentru stimularea economică rurală, diferite scheme de finanţare, precum este PARE 1 1, scheme de împrumut şi de garantare a împrumuturilor, care funcţionează sub auspiciile Ministerului Economiei şi oferă acces la finanţare pentru afacerile din zonele rurale, politica de instaurare a Incubatoarelor de Afaceri şi Parcurilor Industriale, care furnizează infrastructură pentru afaceri în zonele rurale etc.
"Guvernul Republicii Moldova, în general, şi Ministerul Economiei, în particular, sunt hotărâţi să asigure o creştere economică echilibrată în toate regiunile Moldovei şi să promoveze toate strategiile, planurile şi instrumentele relevante de a crea condiţii social-economice în zonele rurale ale ţării, care sunt similare cu cele care prevalează în statele-membre ale Uniunii Europene", a menţionat Valeriu Lazăr.
Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, la rândul său, a prezentat abordarea generală adoptată de Comisia Europeană pentru dezvoltarea rurală în UE şi a evidenţiat necesitatea de a încorpora stimularea economică, drept parte integrantă a dezvoltării rurale. În context, oficialul european a enumerat diferite programe şi proiecte de stimulare economică rurală, operate, în prezent, de Uniunea Europeană în Republica Moldova. În fruntea acestora, potrivit sursei citate, este Programul de Suport Bugetar ESRA, dintre care Proiectul de Asistenţă Tehnică - drept parte integrantă.
La finalul prezentării, Dirk Schuebel s-a arătat convins "că diferite programe, proiecte şi iniţiative de stimulare economică rurală, implementate în comun de Guvernul Moldovei şi UE, vor avea un impact concret asupra condiţiilor de muncă şi de trai ale persoanelor care locuiesc în zonele rurale ale Republicii Moldova. Îndeosebi în ceea ce priveşte crearea de noi afaceri şi locuri de muncă şi accesul optimizat la servicii, astfel contribuind la limitarea fluxurilor de migraţie curentă din zonele rurale în cele urbane ale ţării", a precizat Schuebel.
Beneficiari ai proiectului lansat vor fi, de asemenea, organizaţii de finanţare a IMM-lor, Organizaţia pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor, Biroul Naţional de Statistică al Moldovei, Piaţa agricolă angro din Chişinău, şcoli profesionale etc. Valoarea totală a Programului SBS ESRA este de 45 mln de euro.