Hora continuă: Negocierile nucleare cu Iranul se prelungesc până luni

Vineri, când expirat un nou termen limită pentru încheierea unui acord nuclear final cu Iranul, lucrurile au rămas aşa cum au fost şi înainte: un mic progres dar nu şi un acord. Astfel, discuţiile sunt prelungite pentru încă 2 sau chiar 3 zile.
Uzina nucleara de la Bushehr, Iran. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
11.07.2015

Vineri, când a expirat un nou termen limită pentru încheierea unui acord nuclear final cu Iranul, lucrurile au rămas aşa cum au fost şi înainte: un mic progres dar nu şi un acord. Astfel, discuţiile sunt prelungite pentru încă 2 sau chiar 3 zile.

Un oficial senior american a declarat că discuţiile sunt prelungite până luni, reprezentând cea de-a treia prelungire de acest fel de la un termen limită iniţial stabilit pentru 30 iunie. Cele şase puteri mondiale (SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania) încearcă să ajungă la un acord cu Iranul în privinţa restricţionării programului său nuclear în schimbul uşurării sancţiunilor occidentale impuse asupra Republicii Islamice.

“Cred că am rezolvat câteva aspecte şi am făcut un oarecare progres”, a declarat vineri secretarul de stat american John Kerry.

Gândurile sale au fost împărtăşite şi de secretarul britanic de externe Philip Hammond, care a declarat totuşi că progresul este prea lent.

Diplomaţii se vor întoarce la Viena sâmbătă sau duminică pentru a încerca să ajungă la un acord, dar unii analişti politici au dubii în privinţa acestui aspect.

Kerry şi ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif s-au întâlnit din nou vineri, la o zi după ce oficialul american a avertizat că SUA este pregătită să părăsească negocierile şi la câteva ore după ce Zarif a acuzat tabăra adversă că îşi schimbă poziţiile în aceste discuţii.

“Din păcate, am văzut schimbări în poziţii şi în privinţa cererilor excesive ... din partea mai multor ţări”, a declarat Zarif, care a adăugat că speră că discuţiile nu se vor desfăşura şi luni.

În timp ce un acord ar putea fi încheiat în orice moment, prelungirea negocierilor sugerează faptul că există încă anumite aspecte nerezolvate. Una dintre întrebările majore este aceea dacă SUA îşi va relaxa opoziţia în privinţa ridicării unui embargou impus de ONU asupra Iranului în privinţa vânzării de arme convenţionale. Moscova şi Beijingul susţin Iranul în această chestiune şi preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri ca embargoul să fie ridicat cât mai curând posibil.

Deşi Kerry a avertizat joi că SUA nu va aştepta pe termen nelimitat, consecinţele plecării americanilor din negocieri vor avea urmări neplăcute, chiar dacă discuţiile s-ar relua ulterior, susţine Washington Post.

Administraţia Obama a sperat să finalizeze deja lucrurile, pentru a putea prezenta Congresului SUA un acord final ce va fi evaluat pe durata a 30 de zile. Dar acum perioada de evaluare va fi extinsă automat la 60 de zile, permiţând criticilor să construiască o opoziţie mai puternică.

În Teheran, preşedintele Parlamentului Ali Larijani a avertizat vineri în mod direct SUA şi negociatorii săi: “Dacă împingeţi discuţiile într-un punct mort, atunci voi sunteţi cei care veţi comite o greşeală strategică. Şi rezultatul nu vă va fi benefic din moment ce personalul nuclear al Iranului este pregătit să accelereze tehnologia nucleară la o viteză mai mare decât până acum.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor