Obama: Nu voi accepta un acord nuclear slab cu Iranul

Preşedintele american Barack Obama
Preşedintele american Barack Obama (JIM WATSON / AFP / Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama susţine că nu va accepta un acord nuclear slab cu Iranul, pe fondul presiunilor aplicate de republicanii şi democraţii din Senat cu privire la negocierile nucleare în curs de desfăşurare.

În timpul unei întâlniri de miercuri cu grupul senatorilor democraţi, Obama a declarat că şansele unui acord cu Iranul sunt mai mici de 50-50 în acest moment, conform unuia dintre senatorii prezenţi la întâlnire.

“El [Obama] a declarat... că nu va fi de acord cu ceea ce consideră că este un acord slab sau care nu se poate pune în aplicare”, a susţinut miercuri senatorul Dick Durbin pentru Politico.

“Dar dacă [Obama] ajunge la un acord care respectă standardele sale, atunci doreşte ca noi să îl analizăm corect şi fără prejudecăţi”, a adăugat acesta.

Iranul şi grupul de ţări P5+1 – SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania – lucrează din greu asupra chestiunilor nerezolvate, după ce aceste discuţii au fost prelungite marţi cu un nou termen limită: vineri.

Între timp, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a declarat într-un articol publicat de Financial Times că Teheranul doreşte un acord echitabil.

“Singurul acord care poate trece testul timpului este unul echilibrat. Să fim clari: orice încercare de a-i defavoriza pe ceilalţi nu va dura. Iranul este pregătit să încheie un acord corect şi echilibrat şi este pregătit să deschidă noi orizonturi pentru a adresa deziderate de o magnitudine mult mai mare”, a scris Zarif.

Casa Albă a anunţat că Obama a discutat miercuri despre stadiul negocierilor în cadrul unei conferinţe video, la care au participat echipa sa pentru securitate naţională, secretarul de stat John Kerry, secretarul pentru Energie Ernest Moniz şi echipa americană de negocieri aflată în Viena.

“Preşedintele a evaluat progresul negocierilor până în prezent şi a dat sfaturi cu privire la eforturile continue de a încheia un acord benefic între P5+1 şi Iran, un acord care respectă cerinţele noastre”, conform unei declaraţii publicate de Casa Albă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe