Hong Kong-ul intră în recesiune. Guvernul începe să persecute jurnalişti
focus
alte articole
Hong Kong-ul a intrat în recesiune, după cinci luni de proteste anti-comuniste, iar situaţia nu pare să se îmbunătăţească. Este puţin probabil ca economia centrului financiar al Asiei de sud-est să obţină vreo creştere în acest an, a declarat secretarul financiar al oraşului.
Duminică, manifestanţi îmbrăcaţi în haine negre şi purtând măşti faciale pentru a evita să fie recunoscuţi cu ajutorul camerelor de luat vederi omniprezente în oraş au dat foc magazinelor chinezeşti şi au aruncat coctailuri Molotov către cordoanele de poliţie. Forţele de menţinere a ordinii au răspuns cu gaze lacrimogene, tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc.
„Lovitura dată economiei noastre este profundă”, a afirmat Paul Chan într-o postare pe blogul său, adăugând că o viitoare estimare preliminară pentru PIB-ul celui de-al treilea trimestru ar arăta două perioade succesive de contracţie - definiţia tehnică a recesiunii.
El a mai spus că va fi „extrem de dificil” să fie realizate previziunile făcute înainte ca regimul comunist de la Beijing să încerce introducerea unei legi de extrădare, declanşând un val nemaiîntâlnit de proteste, transformate, în ultimele două luni, în război urban împotriva Partidului Comunist Chinez.
Protestele de duminică au cerut combaterea brutalităţii poliţiei şi apărarea musulmanilor şi a jurnaliştilor. Weekend-ul trecut poliţia a folosit tunuri cu apă asupra unui grup de oameni care stăteau în faţa unei moschei, declanşând un scandal suplimentar. Jurnaliştii sunt deseori răniţi în confruntări, din cauza brutalităţii poliţiei.
Sindicatul personalului radiodifuzorului public RTHK a declarat luni că a cerut poliţiei să identifice poliţiştii care „au atacat şi au smuls masca facială” a unuia dintre jurnaliştii săi, care purta o vestă reflectorizantă identificându-se clar ca jurnalistă.
Nu a fost clar dacă jurnalista purta o mască de gaz pentru a se proteja împotriva gazelor lacrimogene şi a spray-ului lacrimogen.
Purtarea măştilor obişnuite de faţă la proteste a fost interzisă în această lună în temeiul unei legi de urgenţă din perioada colonială.
Duminică a fost arestat un fotograf independent, care lucra pentru publicaţia Hong Kong Free Press.
Clubul de corespondenţi externi al oraşului a condamnat arestarea, luni, într-o declaraţie prin care a solicitat o anchetă independentă privind „violenţa poliţiei împotriva jurnaliştilor şi interferenţa cu dreptul mass-mediei de a transmite ştiri despre proteste, potrrivit legii din Hong Kong”.
Protestatarii devastează în mod uzual magazine şi întreprinderi, inclusiv bănci, care au legătură cu China şi au vandalizat compania MTR de metrou a oraşului, care a închis serviciile pentru a opri adunarea protestatarilor.
După cinci luni de proteste, numărul turiştilor - în mare parte din China continentală - a scăzut cu aproape 50 la sută în octombrie, un declin pe care Chan l-a numit „urgenţă”.
Retailerii, de la centrele comerciale principale până la firmele de familie, au fost nevoiţi să închidă pentru mai multe zile în ultimele câteva luni.