Financial Times: China intenţionează să înlocuiască şeful guvernului local din Hong Kong

Liderul guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, la o conferinţă de presă din 5 august 2019
Liderul guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, la o conferinţă de presă din 5 august 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

China intenţionează să-l înlocuiască pe liderul din Hong Kong, Carrie Lam, cu un director executiv „interimar”, a raportat Financial Times (FT), citând surse informate asupra deliberărilor.

Surse au declarat pentru FT că oficialii din China doresc ca situaţia din Hong Kong să se stabilizeze înainte de a lua o decizie finală, întrucât nu vor să fie consideraţi că cedează valului de proteste izbucnite după ce regimul comunist chinez, prin Carrie Lam, a încercat să introducă legislaţie menită să distrugă sistemul de justiţie din Hong Kong.

Dacă preşedintele chinez Xi Jinping va decide să o înlocuiască pe Lam, succesorul ei ar fi numit până în martie şi va acoperi restul mandatului acesteia, care se va termina în 2022.

Potrivit raportulului, printre principalii candidaţi se numără Norman Chan, fostul şef al Autorităţii Monetare din Hong Kong şi Henry Tang, care a fost şi secretar financiar şi secretar şef al administraţiei.

În septembrie, ca răspuns la scurgerea în presă a unor înregistrări în care Carrie Lam afirma că ar demisiona dacă ar putea, şeful guvernului local din Hong Kong a afirmat că nu a cerut niciodată guvernului chinez s-i permită să demisioneze pentru a pune capăt crizei politice a oraşului.

Valul de proteste generat de imixtiunile Chinei în sistemul de drepturi şi libertăţi ale locuitorilor din Hong Kong a scos în stradă mulţimi de peste 1 milion de persoane, ilustrând o coeziune masivă a populaţiei în faţa ingerinţelor Beijingului. Potrivit unui lider al Amnesty Internaţional din oraş, 75% din populaţie sprijină protestele, în ciuda lunilor de propagandă cu care Beijingul bombardează zilnic canalele media, precum şi a violenţelor poliţiei.

Deşi proiectul de lege a fost retras în sfârşit, protestele au continuat, sfidând hotărârile poliţiei care le interziceau.

China a negat acuzaţia că a erodat libertăţile acordate în 1997 şi a acuzat naţiuni străine, precum Statele Unite şi Marea Britanie, pentru incitarea la tulburări.