Hollande face o vizită la Beijing
alte articole
Preşedintele francez Francois Hollande a sosit luni într-o vizită de două zile în China, la invitaţia omologului său Xi Jinping. Hollande va încerca să obţină sprijinul autorităţilor chineze pentru un acord global care să permită limitarea la 2 grade Celsius a încălzirii planetei.
Hollande a declarat că sprijinul chinezilor este esenţial în "lupta împotriva încălzirii climatice" estimând că "miza este una umanitară, pentru prezervarea planetei (...) dar şi una economică importantă, ceea ce numim creşterea verde".
Miza umanitară despre care anunţă Hollande este de natură să cadă pe urechi surde la Beiing, unde atât grija pentru mediu cât şi respectarea drepturilor civile sunt la cele mai coborâte cote din lume. China are cel mai poluat aer din lume, 70% din ape nu sunt folosibile nici măcar în zootehnie, iar regimul chinez menţine şi acum structura lagărelor de muncă forţată unde muncesc pe gratis cel puţin 4 milioane de prizonieri ai Partidului Comunist Chinez.
"Mă aflu în China pentru a obţine de la autorităţile chineze posibilitatea încheierii unui acord global şi ambiţios care să permită limitarea la 2 grade (Celsius) a încălzirii planetei, a declarat şeful statului francez, la sosirea sa luni dimineaţă în oraşul Chongqing, din sud-estul Chinei.
În timpul vizitei, Francois Hollande este însoţit de o delegaţie de circa 40 de şefi de companii şi de mai mulţi miniştri.
Prin această vizită, preşedintele francez speră să asigure succesul conferinţei ONU privind schimbările climatice, care va avea loc între 30 noiembrie şi 11 decembrie la Paris, încercând să obţină de la preşedintele chinez Xi Jinping, cu care se va întâlni luni, o declaraţie comună în favoarea încheierii unui acord la conferinţa de la Paris.
În pofida a patru runde de discuţii, negocierile dintre diplomaţii însărcinaţi cu pregătirea unui text pentru conferinţă nu au reuşit redactarea unui document clar, şi, prin vizita sa, Holland încearcă să dea un impuls dezbaterilor.
China este cel mai mare poluator al planetei, fiind responsabilă de 25% din emisiile de gaze cu efect de seră.
La sfârşitul anului trecut, după negocieri în culise, SUA şi China au încheiat un acord prin care China a promis că va opri creşterea emisiilor sale până în 2030 - o promisiune în premieră pentru statul chinez. Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că pentru a realiza un astfel de plan, aproximativ 20% din nevoile energetice ale Chinei vor trebui să fie acoperite din surse alternative până în anul 2030 – surse precum energie solară şi eoliană.
China a fost acuzată de ţările cele mai dezvoltate pentru politicile dezastruoase în materie de mediu. Occidentul a insistat ca regimul chinez să se angajeze mai activ pentru limitarea emisiilor, dar oficialii chinezi au răspuns că ţara lor este încă o ţară în curs de dezvoltare.
În plus, Beijingul a declarat că trebuie aplicat aşa numitul principiu al responsabilităţii comune dar aplicat diferit, - astfel încăt eforturile majore în lupta împotriva încălzirii globale trebuie să revină naţiunilor puternic industrializate şi dezvoltate. În caz contrar, China a avertizat că eforturile majore de reducere a poluării şi emisiilor de gaze cu efect de seră ar afecta şi mai mult populaţia săracă a ţării şi ar înfrâna progresul economic naţional.
Potrivit Băncii Mondiale, 16 din cele 20 cele mai poluate oraşe din lume se află în China. Problema smogului este una dintre cele mai dure cu care se luptă această ţară. În acelaşi timp sunt în creştere bolile legate de poluare: 250.000 de cazuri pe an, potrivit Greenpeace. Mediul nu este însă doar o problemă de sănătate, ci şi de stabilitate socială: astăzi, problemele de mediu reprezintă una dintre principalele cauze ale revoltelor populare.