HIV poate deveni invizibil: Eşecul vindecării a doi pacienţi oferă informaţii pentru cercetare
alte articole
HIV este capabil să devină invizibil. Este ceea ce a rezultat din experienţa a doi pacienţi din Boston, ale căror teste de sânge au exclus prezenţa virusului pentru o perioadă de mai multe săptămâni. O caracteristică subtilă care nu se cunoştea şi care face chiar mai dificilă lupta împotriva la SIDA. Cu toate acestea, conform afirmaţiilor medicilor, această poveste poate deveni o descoperire crucială pentru lupta împotriva virusului, relatează publicaţia online Repubblica.
Cei doi pacienţi din Boston, în afara faptului că erau HIV-pozitivi, sufereau de limfom: pentru a-i trata, cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital au ales să folosească un transplant de măduvă osoasă. Între 2008 şi 2010 ambii au fost supuşi acestei operaţii. Timp de aproximativ opt luni după transplant, pe lângă faptul că limfomul a dispărut, medicii nu au descoperit nici prezenţa virusului HIV în sânge. Testele păreau să confirme că virusul a fost învins datorită unui transplant de măduvă osoasă. La începutul anului 2013, medicii au decis să suspende tratamentul cu medicamente anti-retrovirale şi i-au declarat vindecaţi pe cei doi pacienţi din Boston.
Dar în luna august vine şi vestea proastă. La unul dintre cei doi pacienţi, virusul a reapărut la 12 săptămâni după încetarea tratamentului, iar în noiembrie testele au confirmat re-apariţia virusului şi în sângele celuilalt pacient.
"Întoarcerea virusului HIV la niveluri detectabile este o dezamăgire, dar, de asemenea, o importantă descoperire din punct de vedere al cercetării ştiinţifice", spune dr. Timothy Henrich un cercetător de la Brigham and Women's Hospital. "Am demonstrat că virusul acţionează într-un mod mult mai profund decât credeam înainte. Acum ştim că testele noastre nu sunt în măsură să detecteze în mod corespunzător dispariţia completă a virusului şi că HIV poate rezista în "rezervoare" externe vaselor de sânge".
Cazul pacienţilor din Boston poate fi deci un punct de plecare pentru dezvoltarea unor teste mai fiabile şi tehnici noi pentru tratamentul HIV. Sistemul imunitar pare să joace un rol important în reducerea rezervelor de HIV, dar nu poate face totul singur. Cu o combinaţie de medicamente şi terapii, s-ar putea ataca chiar şi acele rezerve ascunse şi mult mai persistente a căror existenţă era ignorată înainte şi care acum devin aspectul care trebuie investigat.