Asia: Orfanii cauzaţi de SIDA

Numărul mare de orfani cauzat de SIDA în Asia este una dintre cele mai grave consecinţe ale epidemiei HIV/SIDA de azi. Consecinţele asupra copiilor au devenit atât de grave încât UNICEF a inclus un indicator referitor la prevalenţa HIV/SIDA în "măsurarea riscului la copii."
Orfanul cambodgian, Chang Saron, se uită la portretele victimelor SIDA la ONG-ul "Parteneri Cambodgieni în Compasiune" (PCC), în provincia Takeo, la aproximativ 45 de kilometri sud de Phnom Penh (Tang Chhin Sothy / AFP / Getty Images)
Dr. César Chelala
03.06.2013

Numărul mare de orfani cauzat de SIDA în Asia este una dintre cele mai grave consecinţe ale epidemiei HIV/SIDA de azi. Consecinţele asupra copiilor au devenit atât de grave încât UNICEF a inclus un indicator referitor la prevalenţa HIV/SIDA în "măsurarea riscului la copii."

Deşi Tailanda are un număr mare de orfani din cauza SIDA - de obicei definiţi drept copiii sub 15 ani care şi-au pierdut mama sau ambii părinţi din cauza SIDA - numărul lor este ridicat şi în alte ţări asiatice. Astfel, în Cambodgia, Malaezia şi India, creşterea numărului de orfani din cauza SIDA este similară cu cea din ţări precum Namibia, Africa de Sud şi Botswana. În China, potrivit Ministerului chinez al Sănătăţii există cel puţin 100.000 de orfani din cauza SIDA, dar mulţi cred că numărul este o subestimare.

Se estimează că până la sfârşitul anului 2010, 106 milioane de copii şi-au pierdut unul sau ambii părinţi, iar 25 milioane dintre ei au devenit orfani din cauza SIDA. Deşi din punct de vedere proporţional numărul de orfani din cauza SIDA în Asia este mult mai mic decât în Africa sub-sahariană în cifre absolute, există mai mulţi orfani din cauza SIDA în Asia decât în Africa.

Este posibil ca unii din copiii orfani din cauză că părinţilor lor au murit de SIDA, copiii să fie subnutriţi şi needucaţi şi să prezinte un risc mai mare de a deveni infectat cu HIV. În acelaşi timp, pentru ca ei sunt vulnerabili emoţional, atunci când cresc ei pot tinde să se angajeze într-un comportament sexual riscant, care i-ar putea duce într-un cerc vicios de abuz şi exploatare.

Ceea ce face ca această situaţie deosebit de îngrijorătoare este faptul că numărul de orfani va continua să crească pentru cel puţin un deceniu. Orfanii din cauza HIV/SIDA fac parte dintr-o problemă mult mai mare, deoarece ţările care au rate ridicate de orfani din cauza SIDA au, de asemenea, un număr mare de copii afectaţi direct de epidemie şi care sunt adesea la fel de vulnerabili. Deşi numărul total al acestora este dificil de evaluat, s-a estimat că peste 3,4 milioane de copii din întreaga lume au HIV/SIDA.

Pentru că orfanii din cauza SIDA nu reuşesc să înveţe unele deprinderi de viaţă transmise de părinţii lor, este mult mai probabil că ei să se confrunte cu probleme de sănătate, economice şi sociale pe măsură ce cresc. În plus, este mai puţin probabil ca orfanii, în special cei din familiile sărace, să frecventeze şcoala, comparativ cu copiii care nu sunt orfani.

Sunt necesare campanii educaţionale majore pentru a face adulţii mai conştienţi de pericolul infecţiei, nu numai asupra lor, ci, de asemenea, riscurile pe care le generează asupra copiilor lor. Pentru a ajuta orfanii din cauza SIDA într-un mod mai direct şi mai practic, este necesar să se consolideze capacitatea familiilor extinse de a proteja şi îngriji copiii orfani, consiliile locale sau guvernele provinciale oferindu-le ajutor financiar.

Bjorn Ljungqvist, reprezentantul UNICEF în Etiopia, a declarat: "În toate ţările în care există o mare epidemie de HIV/SIDA la început nu existau orfani, din moment ce aceştia erau absorbiţi de sistemele tradiţionale. Şi apoi dintr-o dată se pare că s-a ajuns la un moment critic şi am început să găsim aceşti copii pe străzi, lucrând în condiţii dificile şi chiar conducând gospodării."

Nevoile speciale ale copiilor orfani ar trebui să fie, de asemenea, abordate prin măsuri luate pe comunitate şi prin creşterea capacităţii orfelinatelor locale. Este esenţial să se diminueze stigmatizarea legată de infecţia cu HIV. Din cauza acestui stigmat, multor copii orfani li se refuză accesul la educaţie şi la serviciile de îngrijire a sănătăţii şi sfârşesc prin a trăi drept copii ai străzii.

De multe ori, se presupune că copiii care şi-au pierdut părinţii din cauza SIDA ar fi şi ei infectaţi cu HIV, o situaţie care îi stigmatizează şi mai mult. Este important nu numai să se planifice noi măsuri guvernamentale, inclusiv juridice, educaţionale şi de muncă, dar şi să creeze condiţiile pentru ca aceste măsuri să fie puse în aplicare.

César Chelala, MD, Ph.D., este un consultant internaţional de sănătate publică şi autor al "SIDA: O epidemie modernă", o publicaţie a Pan American Health Organization.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor