O nouă tulpină HIV se răspândeşte rapid în Rusia

(JOEL SAGET / AFP / GettyImages)

Noul virus este responsabil pentru jumătate din totalul infecţiilor cu HIV din Siberia şi se transmite mult mai rapid.

O nouă tulpină extrem de virulentă a virusului HIV se răspândeşte "în ritm extraordinar de rapid" în Rusia. Anunţul acestei descoperirii a fost făcut de un grup de oameni de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Virusologiei şi Biotehnologiei din Vektor, din Siberia. Subtipul (cunoscut sub numele de 02_AG/A) a fost detectat pentru prima oară în oraşul siberian Novosibirsk în 2006 şi este cauza a mai mult de jumătate din noile infecţii cu HIV din regiune.

Datele publicate de Centrul federal de Sida din Rusia sunt alarmante: numărul de persoane depistate cu HIV - pozitiv care trăiesc în regiunea Novosibirsk a crescut de la aproximativ 2.000 în 2007 la 15.000 în 2012.

Natalya Gashnikova, şef al departamentului de boli infecţioase din Vektor, a explicat că noua tulpină a virusului HIV "ar putea fi cea mai rea văzută vreodată în Rusia pentru că se răspândeşte mult mai repede decât actuala tulpină care este lider în Rusia".

Toate subgrupurile de HIV se răspândesc de la o persoană la alta prin aceleaşi proceduri deja cunoscute (sex neprotejat, schimbul de ace), dar se pare că noul 02_AG/A este mai uşor de transmis decât celelalte tipuri existente.

Răspândirea

Noua tulpină nu se limitează doar la Siberia. Au fost identificate cazuri noi, de asemenea, şi în sudul Rusiei, Cecenia, Kazahstan şi Kârgâzstan, un semn că virusul se răspândeşte rapid.

Potrivit Naţiunilor Unite, Europa de Est şi Asia Centrală sunt singurele regiuni ale lumii în care infecţia cu HIV este în creştere, iar 50% din persoanele infectate care trăiesc în aceste zone se află în Rusia.

Se estimează că în 2020 în Rusia vor muri 20.000 de persoane pe lună din cauza bolii, iar în prezent există aproximativ un milion de persoane depistate cu HIV-pozitiv (dintr-o populaţie de 143 de milioane de persoane).

Cauza creşterii mortalităţii în Rusia, potrivit unui raport ONU, se află în lipsa de fonduri pentru prevenirea răspândirii HIV şi acoperirea redusă a serviciilor pentru tratamentul HIV şi SIDA.