Grecia: Creşterea dramatică a infecţiilor cu HIV în rândul dependenţilor de droguri, pusă pe seama reducerilor bugetare
alte articole
Creşterea dramatică a infecţiilor cu HIV în rândul consumatorilor de droguri din Grecia a fost pusă de o serie de experţi pe seama reducerilor operate în sistemul sanitar ca urmare a crizei financiare, se indică într-un material AP, preluat de The Independent.
Experţi în problema drogurilor şi factori de decizie din întreaga Europă s-au adunat luni la Atena pentru a cere guvernelor să scutească tratamentele destinate dependenţilor de droguri de reducerile bugetare de austeritate, citând o creştere alarmantă a infecţiilor cu HIV în rândul consumatorilor de droguri din Grecia.
Numărul de noi infecţii raportate în rândul consumatorilor de droguri din Grecia a crescut de la 22 în 2010 la 245 în 2011, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor - în pofida unui declin general în Uniunea Europeană. Experţii dau vina pentru creştere pe o serie de factori, unii legaţi de criza financiară din Grecia.
Luni, experţii au vizitat un centru de injectare sub supraveghere, deschis recent în centrul Atenei, iar marţi, guvernele europene vor face publică o declaraţie pe această temă.
'Sunt cifre alarmante (în Grecia). Prin urmare, cred că este foarte important ca persoanele vulnerabile să beneficieze de tratament', a declarat Thomas Kattau, un responsabil de rang înalt în programe legate de combaterea drogurilor în cadrul Consiliului Europei.
Grecia a operat reduceri abrupte în bugetele sănătăţii şi serviciilor sociale, din momentul în care a primit asistenţă financiară în 2010 de la alte ţări din zona euro şi de Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, reducerile bruşte impuse în 2011 au afectat programele de distribuire a acelor - perturbare considerată drept principala cauză a creşterii cazurilor de HIV.
'Scopul nostru este de a distribui 200 de ace pe an pentru fiecare utilizator de droguri intravenoase, iar în momentul de faţă acest număr a ajuns circa 135', a declarat Meni Mallioni, şeful Organizaţiei Împotriva Drogurilor, finanţată de stat. 'În timpul crizei, acest număr a scăzut până la 9 ace', a adăugat el.
Centrul de injectare, finanţat de Uniunea Europeană - primul de acest fel din Grecia - a fost deschis la 3 octombrie într-o zonă săracă din centrul Atenei, însă detaliile despre el au fost anunţate public abia luni, de teama unei reacţii din partea localnicilor.
Dependenţii primesc sume mici de bani pentru a vizita centrul şi a furniza date pentru anchetele anonime, precum şi pentru a se întoarce să îşi colecteze rezultatele la testul HIV.
Kattau a declarat totodată că programe similare au fost considerate un succes în Germania, Olanda şi alte ţări europene, precum şi în Canada.
'Experienţa din aceste ţări ne arată că ei nu folosesc banii pentru a cumpăra droguri, ci lucruri cum ar fi produsele de igienă. Deci, aceşti bani îi plasează pe drumul recuperării', a adăugat el.