Hidroelectrica a câştigat procesul cu ANRE. Liber la exportul de energie?

Hidroelectrica a câştigat în primă instanţă procesul cu ANRE, instituţie care o amendase şi o avertizase cu retragerea licenţei de furnizare pe motiv că a exportat energiei electrică în Ungaria deşi avea obligaţia să vândă energia produsă exclusiv pe platforma OPCOM din România.
Sigla Hidroelectrica.
Sigla Hidroelectrica. (www.hidroelectrica.ro)

Potrivit unui comunicat al Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, citat de evz.ro, decizia a fost dată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, care a admis contestaţia Hidroelectrica împotriva Procesului verbal de contravenţie nr. 36119/11.05.2015, încheiat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin care se reţine în sarcina Hidroelectrica efectuarea de operaţiuni de export energie electrică pe teritoriul Ungariei în perioada decembrie 2014 - februarie 2015.

"Această interpretare, dată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, încalcă principiul liberei circulaţii a bunurilor în interiorul Uniunii, consacrat prin art. 35 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, încalcă Directiva 2009/72/CE privind piaţa internă de energie la nivelul Uniunii, încalcă art.2 din Legea Energiei nr.123/2012 şi încalcă însăşi OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art. 8 elimină restricţiile privind comerţul cu energie electrică între statele membre", se mai precizează în comunicat.

Totodată, se încalcă şi Licenţa de Furnizare nr.932 dată Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr.2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export. Raportat la aceste încălcări, Hidroelectrica s-a adresat instanţei, primind câştig de cauză.

"La momentul rămânerii definitive a sentinţei, oricare producător, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pieţele statelor membre ale Uniunii. Anul trecut, România a înregistrat un record al exportului de energie-8,7 milioane mwh. Anul acesta se va ajunge la 10 milioane mwh. Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia", potrivit lui Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

Reamintim că în timp ce Hidroelectrica insistă să poată exporta energie electrică, mai multe voci avizate din domeniul energetic susţin că exportul de energie, deşi profitabil pentru vânzători este păgubos pentru ţară. Practic, cea mai ieftină energie produsă în România de către companie de stat se exportă, iar la consumatorii casnici români ajunge energie mai scumpă, produsă de termocentrale. Majoritatea specialiştilor în energie au criticat de-a lungul anilor ideea ca România să vândă energie obţinută din surse hidro pe pieţele externe, arată energycenter.ro, echivalând acest lucru cu a îţi vinde căciula.

Mai mult, a exporta energie ieftină este la fel cu a exporta buşteni în loc să foloseşti lemnul pentru a fabrica mobilă, care se vinde la cu totul alte preţuri, mai atrag atenţia unii specialişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie