Udrea, acuzată de infracţiuni multiple într-un nou dosar de corupţie. Fostul ministru acuză un complot

Fostul ministru Elena Udrea este vizată într-un nou dosar de corupţie instrumentat de procurorii DNA. La fel ca şi până acum, fostul ministru se declară o victimă a binomului Coldea-Kovesi.
Elena Udrea, adusă cu mandat la DNA, 29 ianuarie 2015
Elena Udrea, adusă cu mandat la DNA, 29 ianuarie 2015 (Epoch Times România)

UPDATE. Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, este denunţător în noul dosar pentru care procurorii anticorupţie cer încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, pentru o mită de 4,7 milioane de euro, au dezvăluit surse judiciare pentru România liberă.

* * *

UPDATE. Procurorul General, Tiberiu Niţu, a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Elena Udrea în calitate de fost ministru.

În acelşi timp, Tiberiu Niţu a transmis ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, solicitarea DNA însoţită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a fostului ministru al Turismului.

Cele două cereri vor ajunge miercuri dimineaţă la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, care urmează să le trimită mai departe Comisiei Juridice si de Imunitati pentru aviz.

* * *

Procurorii DNA efectuează cercetare penală faţă de Elena Udrea, în prezent deputat în Parlamentul României, într-un nou dosar în care este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine, spălare de bani, fals în declaraţii de avere şi efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei.

Elena Udrea a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 - februarie 2012, funcţiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. În ordonanţa procurorilor sunt prezentate două cazuri distincte - "Vila Săbărel" şi Hidroelectrica - în care Elena Udrea ar fi comis diverse infracţiuni de corupţie.

Renovarea şi vânzarea "Vilei Săbărel"

Cu privire la infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere, fapte în legătură cu scoaterea activului "Vila Săbărel" din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA, vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrările de renovare la imobilul Vila Săbărel, cumpărarea şi intabularea activului Vila Săbărel şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare.

- A solicitat vânzarea activului "Vila Săbărel" din Eforie Sud (achiziţionată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi;

- L-a constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare – cumpărare a activului "Vila Săbărel", în condiţii nelegale (respectiv cu încălcarea hotărârii AGA şi a condiţiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcţiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea în proprietate a imobilului; aceasta, deşi nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desfiinţarea de drept a contractului, fără altă notificare şi fără intervenţia instanţei de judecată;

- Şi-a exercitat influenţa asupra primarului oraşului Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preţ sub valoarea de piaţă (aproximativ 50% din valoarea pieţei);

- A pretins şi primit foloase necuvenite în cuantum de cca. 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii comerciale (societate ce avea în derulare mai multe contracte cu C.N.I. - Compania Naţională de Investiţii). Foloasele au fost primite pentru a asigura finanţarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condiţiile în care CNI SA funcţiona sub autoritatea Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.

- A achiziţionat imobilul Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla şi căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacţiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului "Vila Săbărel", al terenului aferent şi al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menţionate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcţiei, în scopul disimulării proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând şi faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală.

- A încheiat tranzacţiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărel (cu o suprafaţă utilă de 700 mp) şi terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla şi căreia îi asigura finanţarea necesară, utilizând informaţii obţinute în exercitarea funcţiei.

Hidroelectrica

Cu privire la pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite pentru exercitarea influenţei în legătură cu derularea contractului de vânzare – cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA şi o societate comercială

- În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi membru la Guvernului şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, având influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

- Pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei şi a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanţă de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.

- În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa.

Kovesi cere începerea urmăririi penale, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea

Prin urmare, raportat la toate aspectele descrise mai sus, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis Procurorului General referatul cauzei, în vederea sesizării:

1. Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Elena Udrea, deputat în Parlamentul României, la data faptelor ministru în Guvernul României, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni săvârşite în exerciţiul funcţiei:

- luare de mită în formă continuată,

- trafic de influenţă în formă continuată,

- instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,

- efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei,

- spălare de bani în formă continuată,

- fals în declaraţii de avere în formă continuată (cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2012).

2. Ministrului Justiţiei, pentru a solicita Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, ministru în Guvernul României, la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- luare de mită în formă continuată,

- trafic de influenţă în formă continuată,

- instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,

- efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei,

- spălare de bani în formă continuată.

Elena Udrea se declară nevinovată

Într-o intervenţie telefonică pentru postul Digi24, Elena Udrea a declarat acest nou dosar este bazat pe denunţurile fostei sale colaboratoare, Anei Maria Topoliceanu, fostă şefă a Companiei Naţionale de Investiţii. Fostul ministru al Turismului susţine că noile dosare sunt rezultatul "diviziei Udrea" din DNA şi a acuzat-o din nou pe Kovesi că face tot posibilul să-i deschidă noi dosare.

"Este evident că este o prioritate pentru anchetarea şi arestarea Elenei Udrea, la DNA. Nu mă miră, am făcut o plângere la CSM tocmai pentru că ştiam din vară, oameni din DNA şi SRI au venit şi mi-au spus că e ordin de la şefa DNA ca dna Moraru să îmi facă un nou dosar penal. E clar că acolo există o divizie Elena Udrea. Sunt o ţintă a dnei Kovesi şi a lui Coldea (adjunctul şefului SRI, n.r.). Au avut o miză să mă acuze din nou pe mine şi să mă aresteze. Pentru asta orice declaraţie, a oricui, a fost suficientă", a precizat Elena Udrea.

În ceea ce priveşte acuzaţia legată de intermedierea contractului cu Hidroelectrica, Elena Udrea susţine că acesta a fost încheiat, de fapt, prin intermediul Anei Maria Topoliceanu, şi că aceasta ar fi folosit şi cele cinci milioane de dolari. Fostul ministru a explicat că omul de afaceri care a încheiat acest contract este Bogdan Buzăianu cu care s-ar afla în conflict încă din 2005, când l-a catalogat drept unul dintre "băieţii deştepţi" din energie.