Hellvig prezintă bilanţul SRI: Deciziile legislative recente nu au impact major în intelligence
alte articole
Şeful Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a declarat marţi, la prezentarea bilanţului pe anul trecut a instituţiei pe care o conduce, că modificările survenite în urma deciziei Curţii Constituţionale privind interceptările "nu au impact major în intelligence".
Potrivit directorului SRI, anterior deciziei prin care CCR a scos practic serviciul din dosarele penale, "volumul de prelucrare a datelor din capacităţile tehnice era de 3 ori mai mare decât nivelul tehnic", astfel încât abia de acum SRI se îndreaptă către "normalitate", relatează hotnews.
Cu ocazia prezentării bilanţului, Hellvig a mai declarat că SRI nu este perfect, pentru că mai are de lucrat la transparenţă şi nu a atins maximul în gestionarea resurselor, însă este foarte performant.
Potrivit lui Hellvig, SRI poate fi considerat foarte performant pe motiv că "a prevenit orice posibil atentat terorist în România, a sprijinit determinant justiţia în combaterea corupţiei la nivel înalt, a ţinut sub control extremismul şi crima organizată, a construit un nivel adecvat de securitate cibernetică şi a furnizat permanent decidenţilor şi partenerilor intelligence de calitate."
"Toate acestea le-am făcut într-un mediu de securitate extrem de complicat. La 26 de ani de la înfiinţarea SRI, prioritatea noastră este siguranţa cetăţenilor. Pentru că terorismul, crima organizată şi agresiunile cibernetice îi vizează direct", a declarat Hellvig.
Directorul SRI a mai susţinut că instituţia pe care o conduce este astăzi o redută de securitate.
"Gestionarea migraţiei poate deveni un risc în condiţiile degradării continue a stării de securitate din Orientul Mijlociu şi a modificării rutelor balcanice. Trebuie să fim pregătiţi să o gestionăm. Suntem, de asemenea, atenţi la provocările de securitate din est, indiferent dacă vorbim de agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei. Fluctuaţiile economice, resimţite rapid în plan social, continuă să ne preocupe, în condiţiile în care sunt intrinsec legate de nivelul de corupţie şi de evaziune fiscală, respectiv de volatilitatea unor pieţe externe", a mai adăugat Hellvig.