UNJR: Declaraţia lui Hellvig, absolut inacceptabilă. SRI stârneşte panică în rândul populaţiei

Deşi susţine că nu vrea să comenteze decizia CCR care a spart "Binomul", şeful SRI, Eduard Hellvig, face exact acest lucru şi stârneşte panică în rândul populaţiei, atitudine total inacceptabilă, acuză Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.
Dana Gîrbovan (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
12.03.2016

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România - instituţie condusă de Dana Gîrbovan - îi cere din nou preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei scrisori deschise, să desecretizeze şi să publice toate hotărârile CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justiţia, în contextul creat de declararea neconstituţionalităţii articolului de lege folosit de SRI pentru a pune în executare mandate de interceptare ce nu privesc securitatea naţională.

"Situaţia actuală a fost cauzată şi de faptul că prerogativele şi competenţele serviciilor secrete în raporturile cu justiţia au fost extinse nu prin legi publice, previzibile şi clare adoptate de Parlament, ci prin hotărâri ale CSAT care sunt secrete. Reamintim că încă din luna iunie 2015 UNJR a solicitat CSAT desecretizarea deciziilor care, direct sau indirect, au vizat justiţia.

Răspunsul CSAT este cu atât mai necesar în acest moment, când lucrurile trebuie clarificate public, pentru a putea avea o analiză obiectivă a cauzelor care au condus la situaţia în care ne găsim azi. Problemele create de existenţa unor astfel de decizii secrete sunt relevate în mod acut acum, când constatăm că prin hotărâri CSAT au fost practic completate dispoziţii legale în domenii ce vizează nu doar justiţia, ci şi drepturile fundamentale ale fiecărui cetăţean", i-a transmis UNJR preşedintelui Iohannis.

În contextul ultimelor evenimente, UNJR susţine că a aflat, spre exemplu, că a existat inclusiv o decizie CSAT care a permis procurorilor să autorizeze ei înşişi interceptările, deşi această competenţă trebuia să aparţină exclusiv judecătorilor.

„Ne este neclar, în baza acestei decizii CSAT secrete, câte mandate de supraveghere tehnică emise de procurori s-au executat de către SRI fără a trece prin filtrul unui judecător. O astfel de decizie CSAT este şocantă pentru că, în paralel cu legislaţia specifică unui stat de drept, se adoptă în secret, în afara acestui cadru legislativ democratic, decizii care afectează şi subminează în final însăşi esenţa statului de drept.

Facem un apel acestei instituţii fundamentale pentru securitatea naţională să înţeleagă importanţa desecretizării tuturor acestor decizii care au vizat sau vizează justiţia, pentru a evita perpetuarea acestor consecinţe nefaste şi, în special, pentru a putea permite verificarea respectării de către acestea a cadrului legislativ în vigoare”, se mai arată în scrisoarea citată.

De asemenea, uniunea magistraţilor consideră că este important să se discute în CSAT şi modul în care instituţiile statului, reprezentate în acest for administrativ, se raportează la deciziile Curţii Constituţionale.

„Subliniem faptul că, într-un stat de drept, orice formă de presiune publică – directă sau indirectă – asupra Curţii Constituţionale, cu atât mai mult venită de la instituţii de forţă, este inacceptabilă. În această lumină trebuie analizate şi afirmaţiile Directorului SRI Eduard Hellvig care, deşi afirmă că nu comentează decizia CCR, face exact acest lucru.

Afirmaţia directorului SRI Hellvig că, prin această decizie, CCR afectează siguranţa naţională, lucru contrazis chiar de Curte, este absolut inacceptabilă dacă ne raportăm la valorile specifice unui stat de drept. Grav este că nu e prima dată când SRI stârneşte panica în rândul populaţiei, invocând afectarea securităţii cetăţenilor ca urmare a unei decizii a CCR.

Exact acest tip de reacţii din partea reprezentanţilor SRI stârnesc şi mai multe îngrijorări vis a vis de implicarea SRI în justiţie”, a subliniat uniunea condusă de Dana Gîrbovan.

În opinia UNJR, a venit momentul să se revină la normalitate şi toate instituţiile, inclusiv cele parte din CSAT, să accepte regulile democratice, în respectul faţă de lege şi Constituţie.

„Reiterăm de aceea solicitarea de a desecretiza şi publica toate hotărârile CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justiţia pentru a putea fiecare cetăţean român să cunoască nivelul de implicare al serviciile secrete în justiţie”, mai transmit magistraţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor