Hassan Rohani a fost ales preşedintele Iranului

Moderatul Hassan Rohani a câştigat, sâmbătă, în primul tur alegerile prezidenţiale din Iran, cu 50,68% din voturi. Prin această victorie, moderaţii şi reformatorii au revenit a la guvernare după opt ani de putere executivă conservatoare, relatează AFP
Hassan Rohani (poză de arhivă) (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.06.2013

Moderatul Hassan Rohani a câştigat, sâmbătă, în primul tur alegerile prezidenţiale din Iran, cu 50,68% din voturi. Prin această victorie, moderaţii şi reformatorii au revenit la guvernare după opt ani de putere executivă conservatoare, relatează AFP.

Mahmoud Ahmadinejad, care a deţinut puterea până în prezent, a fost contestat la realegerile din 2009, cu care ocazie au avut loc manifestaţii de amploare ce au fost violent reprimate.

În timpul campaniei electorale, Rohani a promis mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul, însă victoria sa este puţin probabil să producă o schimbare radicală în politica Iranului în raport cu celelalte state, deoarece politica controversată a Republicii Islamice cu privire la dezvoltarea energiei nucleare sau sprijinul oferit preşedintelui Siriei sunt probleme de securitate naţională care rămân sub autoritatea conducătorului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Dar preşedintele conduce economia şi are o influenţă importantă în luarea deciziilor în statul membru al OPEC de 75 de milioane de oameni.

Preşedinte Rohani a salutat "victoria inteligenţei, moderaţiei şi progresului (...) împotriva extremismului" într-un mesaj transmis sâmbătă seara, la televiziunea de stat, însă a cerut comunităţii internaţionale "recunoaşterea drepturilor" Iranului, pentru a obţine în schimb "un răspuns adecvat", făcând aluzie la negocierile nucleare.

Hassan Rohani a "obţinut 18,6 milioane de voturi dintr-un total de 36,7 milioane de voturi exprimate", a declarat ministrul iranian de Interne, Mostafa Mohammad Najar, la televiziunea de stat. Acesta a adăugat că "participarea la vot a fost de 72,7%", din cei 50,5 milioane de alegători chemaţi la urne, comparativ cu 85% în 2009.

Mii de iranieni au ieşit pe străzile din capitala Teheran după anunţarea rezultatelor oficiale, pentru a sărbători victoria moderaţílor şi reformatorilor.

Rohani a fost felicitat de ceilalţi candidaţi la prezidenţiale şi de fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, precum şi de liderul suprem Ali Khamenei, care a afirmat că "toată lumea trebuie să sprijine noul preşedinte şi guvernul său".

Hassan Rohani , în vârstă de 64 de ani, care este susţinut de taberele moderate şi reformatoare, a adoptat cheia ca siglă electorală, un simbol al deschiderii uşilor pentru soluţiile la problemele Iranului, şi culoarea violet. Singurul candidat reformator Mohammad Reza Aref s-a retras pentru a lăsa calea liberă lui Rohani, care a fost susţinut şi de foştii preşedinţi, moderatul Akbar Hashemi Rafsandjani şi reformatorul Mohammad Khatami.

Rohani urmăreşte să aibă un dialog flexibil cu marile puteri cu scopul de a obţine o diminuare a sancţiunilor decretate împotriva Iranului, în urma cărora Iranul a intrat într-o criza economică gravă.

Rohani este un fost negociator-şef nuclear, cunoscut pentru abordarea conciliantă. El s-a angajat să promoveze o politică externă de "interacţiune constructivă cu lumea" şi să adopte o "cartă a drepturilor civile" în ţară.

Rohani s-a remarcat ca negociator nuclear moderat al Iranului în discuţiile cu Marea Britanie, Franţa şi Germania, între 2003 şi 2005, Iranul fiind de acord în acea perioadă să îşi suspende activităţile legate de îmbogăţirea uraniului, reducând astfel presiunea Vestului asupra Teheranului.

Fostul Secretar de Externe britanic, Jack Straw, care a stat la masa tratativelor cu Rohani în timpul negocierilor nucleare între 2003 şi 2005, a afirmat despre acesta că este un "diplomat şi politician foarte experimentat ".

"Acest mare vot de încredere acordat doctorului Rohani pare să arate o aviditate a poporului iranian de a termina cu abordarea aridă şi auto-înfrângerea din trecut şi stabilirea unor relaţii mai constructive cu Occidentul", a declarat Straw pentru Reuters.

Suzanne Maloney, cercetător senior la Brookings Institution, a declarat că Iranul "pare a fi pe punctul de a şoca lumea".

"Iranul a organizat alegerile cele mai democratice din lume şi nu există incertitudini cu privire la aceasta", a fost citat Rafsanjani sâmbătă de agenţia de ştiri Fars.

Rohani ar fi o punte importantă între radicalii din jurul lui Khamenei, care respinge orice reconciliere cu Occidentul şi reformatorii reduşi la tăcere în ultimii patru ani, care susţin că Republica Islamică trebuie să fie mai pragmatică în relaţiile sale cu lumea şi să se modernizeze în interior, cu scopul de a supravieţui .

Conform Constituţiei iraniene, preşedintele este al doilea om în stat, după liderul spiritual Ali Khamanei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor