Guvernul vrea să amâne vânzarea CFR Marfă

Omul de afaceri Gruia Stoica.
Omul de afaceri Gruia Stoica. (Epoch Times România)

Guvernul Ponta vrea să amâne termenul pentru încasarea banilor pentru CFR Marfă. Vânzarea companiei ar urma sa fie amânată patru luni, această propunere urmând să fie discutată în următoarea şedinţă de guvern, informează Realitatea TV.

Grup Feroviar Român a virat joi seara avansul de 20,2 milioane de euro (90,49 de milioane de lei) reprezentând 10% din preţul oferit pentru 51% din acţiunile CFR Marfă. Suma a fost depusă într-un cont deschis special pentru această operaţiune la Banca Transilvania, cu doar o zi înainte de expirarea termenului-limită.

Potrivit presei centrale, banii provin de la un consorţiu format din Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi OTP, dar şi din surse proprii ale companiei.

GFR, compania deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, a câştigat în iunie licitaţia pentru privatizară CFR Marfă după ce a oferit un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Prin hotărârea privind aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni, publicată în Monitorul Oficial la 14 august, termenul de finalizare a tranzacţiei a fost stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normative, respectiv pe 14 octombrie.

Cu toate acestea, în ziua semnării contractului, la 2 septembrie, Gruia Stoica a declarat că va plăti contravaloarea acţiunilor CFR Marfă imediat ce Consiliul Concurenţei îşi va da avizul pentru această tranzacţie şi a subliniat că are termen cinci luni, potrivit legii, ca să vireze suma în conturile statului.

Conform contractului, Stoica trebuie să plătească pentru acţiunile CFR Marfă Grup Feroviar Român (GFR) 202 milioane de euro. În plus, GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă. Omul de afaceri a afirmat că are banii pentru preluarea CFR (indiferent de spusele lui Băsescu), dar "nu e prost să ţină blocate sume de milioane de euro" vreme de cinci luni, până dă Consiliul Concurenţei un aviz.

La 2 octombrie, GFR a depus la Consiliul Concurenţei, completări la notificarea depusă pe 24 septembrie, în care solicită instituţiei aprobarea preluării CFR Marfă. În notificarea sunt cuprinse, printre altele, şi documente legate de companiile implicate în tranzacţie şi piaţa de profil.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a anunţat că termenul pentru luarea unei decizii este de 5-6 luni şi că aceasta poate fi luată fie de instituţia pe care o conduce, fie de reprezentanţii unei direcţii de specialitate la nivelul Comisiei Europene. Pe de altă parte, va dura circa o lună, de la notificarea tranzacţiei, doar pentru a se stabili ce autoritate va emite decizia.

Chiriţoiu a precizat la 28 septembrie, în cadrul unui seminar organizat la Sinaia, că cele trei răspunsuri posibile din partea Consiliului ar putea fi “da”, “nu” sau “da, condiţionat”.

“Nimic nu este exclus. Vorbim de cote de piaţă mari”, a explicat acesta.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a solicitat Consiliului Concurenţei şi consultanţilor un punct de vedere referitor la termenul de finalizare a privatizării CFR Marfă, stabilit acum pentru 15 octombrie, afirmând că o eventuală prelungire va fi discută în Guvern.

Conform hotărârii de Guvern, în cazul în care nu se finalizează tranzacţia în termenul de 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a hotărârii, contractul de privatizare se desfiinţează "de plin drept" fără a mai fi necesară punerea în întârziere, sau orice altă formalitate prealabilă şi fără intervenţia instanţei.

Premierul Victor Ponta declara în august că dacă GFR nu va plăti banii pentru transportatorul feroviar de stat va fi numit un manager privat, iar licitaţia va fi reluată. Potrivit premierului, în cazul reluării licitaţiei, termenele vor fi mult mai extinse şi mai rezonabile decât la prima licitaţie, derulată în condiţiile şi termenele negociate cu Fondul Monetar Internaţional.