Guvernul USL nu va creşte cota unică de 16%

Daniel Chiţoiu, ministrul economiei şi comerţului
Daniel Chiţoiu, ministrul economiei şi comerţului (Epoch Times România)
Epoch Times România
24.10.2013

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu infirmă zvonurile conform cărora cota unică de impozitare ar creşte în viitorul imediat apropiat, după ce miercuri Crin Antonescu a admis că în USL s-a discutat despre oportunitatea creşterii cotei unice de impozitare de la 16% cât este în prezent, până la 20 – 22%.

Ministrul Finanţelor a declarat miercuri, în exclusivitate pentru Realitatea.net că "Cota unică de 16% nu va creşte. Atât eu în calitatea de ministru al finanţelor , cât şi colegii din Guvern nu vom promova vreo măsură de creştere a cotei unice, PNL nu va susţine o astfel de măsură, mai ales că nu este prevăzută în programul de guvernare negociat în USL şi aprobat de parlament. "

Precizările ministrului de finanţe au fost făcute după ce în presă a apărut informaţia, lansată de Crin Antonescu, că la nivel de USL s-au purtat discuţii despre creşterea cotei unică de impozitare, în paralel cu o eventuală scădere a TVA.

Miercuri seara, Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat în şedinţa USL de vineri că s-au abordat subiectele menţionate, însă discuţia a fost doar una "informală" şi "ipotetică" că nu s-au făcut propuneri oficiale în acest sens şi nici PSD, nici Ponta nu a făcut presiuni asupra PNL-ului, adversar al creşteri cotei unice, în vreun fel.

"A existat o discuţie, nota bene, nu o propunere a premierului sau a cuiva de a se mări cota unică, ci a existat o discuţie sau mai curând un început de discuţie în perspectiva construcţiei bugetului pentru anul viitor, în care s-au înfăţişat diferite variante pentru a putea spori veniturile. Între aceste variante pur teoretice se numără şi aceasta, dar nimeni, nici premierul Ponta, nici cineva din PSD, evident nici nu poate fi vorba de cineva din PNL, nu a susţinut-o. De aceea, ce vă pot asigura eu în acest moment, ştiind foarte bine şi care este poziţia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi având această discuţie, este că nu mărirea cotei unice va fi varianta aleasă (...) Nu a existat o propunere în acest sens, cu atât mai puţin o presiune din partea premierului sau a PSD”, a declarat Antonescu la Realitatea TV.

Conform unor surse citate de Mediafax, subiectul a fost discutat în şedinţa USL de vineri, când premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea creşterii cotei unice, în prezent de 16%, dar şi a reducerii TVA, care acum este de 24%, mergându-se pe ideea ca acestea să ajungă la acelaşi nivel, respectiv 20-22%, idee care însă nu este agreată de PNL.

"Cert este că PNL nu va accepta sub nicio formă, cât se află la guvernare, creşterea cotei unice de impozitare din simplul motiv, nu dintr-o ambiţie ideologică sau partizană, pur si simplu nu e de imaginat că o mărire şi a cotei unice ar putea fi suportată de un mediu de afaceri care şi aşa se mişcă foarte, foarte greu", a mai declarat Antonescu.

Liderul liberal a mai precizat că ministrul de Finanţe liberal este adeptul creşterii redevenţelor pentru a mări încasările la bugetul de stat, şi nu al creşterii fiscalităţii.

De asemenea, proiectul PSD de a mări cota unică în paralel cu scăderea TVA-ului a fost discutată în şedinţa conducerii PNL de marţi, iar liberalii s-au declarat împotriva acestui proiect.

Programul de guvernare USL pentru 2013-2016 prevede menţinerea plafonului maximal de impozitare de 16% în paralel cu introducerea graduală a unui impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale, respectiv prin cote de 8%, 12% şi 16%, stabilite pe grile de venit.

Creşterea cotei unice ar putea deveni necesară dacă FMI şi CE nu acceptă un deficit bugetar pentru 2014 mai mare din cofinanţarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor şi a pensiilor, în special după o încasare la nouă luni cu mult sub programul de la începutul anului, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

La finele primelor nouă luni ale anului 2013, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului, în principal datorită performanţelor sub aşteptări la nivelul sistemului bancar, cauzate de modificări ale legislaţiei fiscale şi unei colectări mai slabe, ce poate fi explicată inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF şi nerealizarea profitului estimat la BNR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor