Guvernul turc intentează un proces împotriva lui Gulen în SUA

Guvernul turc a deschis un proces civil la o curte din SUA împotriva unuia dintre principalii opozanţi ai preşedintelui turc Erdogan, pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului.
Clericul turc Fethullah Gulen la reşedinţa sa din Saylorsburg,  Pennsylvania, SUA.
Clericul turc Fethullah Gulen la reşedinţa sa din Saylorsburg, Pennsylvania, SUA. (Captură Foto)

Robert Amsterdam, fondatorul firmei britanice de avocatură Amsterdam and Partners LLP, a declarat miercuri că acest caz împotriva clericului turc Fethullah Gulen a fost deschis la o curte districtuală din statul american nord-estic Pennsylvania în 7 decembrie.

Gulen este acuzat că, la ordinele sale, susţinătorii săi “au plantat ilegal dovezi, au falsificat mandate de percheziţie, au monitorizat ilegal convorbiri telefonice şi în cele din urmă au arestat reclamanţi fără nicio bază legală” în 2009.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi susţinătorii săi îl acuză pe fostul său aliat Fethullah Gulen, un cleric autoexilat în SUA, de conducerea unui aşa zis “stat paralel” şi de orchestrarea interceptărilor ilegale în încercarea de a răsturna guvernul turc de la putere. Gulen a negat aceste acuzaţii.

În cadrul procesului sunt numiţi trei reclamanţi individuali şi nu guvernul turc, cel care a angajat de fapt firma de avocatură.

Procesul este deschis pe baza unei legi din secolul al 18-lea, Alien Tort Statue, care a fost folosită pentru a judeca în tribunalele americane cazuri legate de presupuse încălcări ale drepturilor omului comise în întreaga lume.

Gulen se confruntă cu un alt proces la un tribunal din Turcia, care îl acuză de organizarea unui complot împotriva unui grup religios rival.

În ultimele câteva săptămâni, guvernul turc şi-a intensificat campania de suprimare a susţinătorilor lui Gulen. La sfârşitul lunii octombrie, forţele de poliţie au lansat raiduri la sediile posturilor de televiziune Bugun şi Kanalturk care au legături cu Fethullah Gulen.

La începutul acestei săptămâni, poliţia turcă a arestat 18 persoane din 13 provincii, inclusiv ofiţeri de rang înalt din cadrul poliţiei, acuzându-i de susţinerea clericului.

În plus, de la venirea sa la putere, Erdogan a anchetat şi arestat sute de persoane bănuite că ar fi fost membri ai aşa-numitei organizaţii Ergenekon - despre care se crede că reprezintă guvernul din umbră al Turciei - un grup de militari şi intelectuali naţionalişti turci care ar fi menţinut stabilitatea în ţară şi ar fi trasat politica externă a acesteia. Erdogan suspectează că Ergenekon ar fi la originea condamnării sale la câteva luni de puşcărie şi că ar avea o poziţie opusă radicalismului islamic manifestat de liderul turc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe