Guvernul susţine proiectul TVA-ului zero la vânzarea de locuinţe. Efectul, deocamdată, invers celui enunţat

În timp ce premierul susţine că eliminarea TVA-ului la vânzarea de locuinţe pentru persoane fizice va impulsiona piaţa imobiliară, un dezvoltator arată că, până una alta, piaţa a îngheţat, căci nimeni nu mai cumpără mai nimic, românii aşteptând legea.
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
03.03.2017

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat vineri că proiectul de lege privind TVA zero la locuinţe pentru persoane fizice, aflat acum în Parlament, are susţinerea Guvernului şi va fi adoptat în această sesiune parlamentară, relatează Hotnews. În discursul său, Grindeanu a ţinut să sublinieze că proiectul nu va aduce un minus la buget, aşa cum ar putea crede finanţiştii...

"Proiectul este în Parlament şi are susţinerea Guvernului. Sigur că dacă vorbim cu un finanţist care stă şi doar adună plusuri şi minusuri, fără să afle efectele secundare, prima impresie este că o să avem un minus important la buget. Dacă, în schimb, vorbim de efectele în întreg domeniul, ceea ce înseamnă un impuls pe această piaţă, ceea ce înseamnă să începem să reducem acel deficit care este de aproximativ un milion de locuinţe noi de care avem nevoie, este unul din puţinele lucruri pe care le putem face în acest domeniu", a declarat Grindeanu, la o dezbatere pe teme imobiliare.

Premierul a susţinut că efectele anulării TVA pentru vânzarea de locuinţe persoanelor fizice vor putea fi observate în faza a doua, inclusiv prin încasări mai mari. Grindeanu a admis totuşi că în acest moment proiectul ar putea induce incertitudine în piaţă şi a precizat că pentru ca acesta să poată fi implementat trebuie notificată în prealabil Comisia Europeană, regulile europene fiind că pentru orice cotă de TVA mai mică de 5%, e nevoie de o derogare.

Până în prezent, autorităţile române nu au făcut niciun demers pentru a solicita derogarea iar, potrivit unor surse Hotnews, Comisia Europeană va fi notificată abia după apariţia legii, urmând ca în cele circa 15-18 luni până când România va fi ameninţată cu declanşarea procedurii de infringement, legea să îşi producă efectele.

În timp ce premierul a vorbit despre beneficii, pe de altă parte, unul dintre dezvoltatorii prezenţi în sală i-a atras atenţia lui Grindeanu că, până una alta, proiectul a avut efect opus în piaţă:

"Nimeni nu mai cumpără pentru că aşteaptă să daţi legea şi îşi amână momentan decizia de achiziţionare", a atras atenţia dezvoltatorul, adăugând că nu era cazul să se facă TVA-ul la zero şi în cazul tranzacţiei cu apartamente de lux, de peste 200.000 de euro de pildă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor