Bugetul populist al PSD face valuri până la Bruxelles. Ministrul de Finanţe, luat la întrebări

Catalogat drept "hiperoptimist" de Iohannis, populist şi toxic de opoziţie, bugetul pe 2017 e privit cu scepticism şi la Bruxelles, ministrul de Finanţe primind termen până în aprilie pentru un plan de măsuri care să readucă bugetul în ţinta realistă de deficit.
Loredana Diacu
28.02.2017

alte articole

 Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis (JOHN MACDOUGALL / AFP / rtty Image)
Loredana Diacu
28.02.2017

În timp ce PSD promite valuri de bunăstare pentru români, ale căror salarii şi pensii vor fi crescute, Bruxelles-ul remarcă o creştere abruptă faţă de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% în 2016 şi estimează un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 şi unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018. În acest context, oficialii UE cer Guvernului României să anunţe ”credibil” care sunt măsurile menite să readucă deficitul bugetar în ţintele Pactului de Stabilitate.

Potrivit unei scrisori publicate în exclusivitate de cursdeguvernare.ro, vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, o scrisoare din care reiese că estimările Comisiei diferă semnificativ de cele ale Guvernului în ceea ce priveşte principalele coordonate ale bugetului de stat pe 2017 şi previziunile pentru 2018: pentru 2017, Guvernul Grindeanu anunţă, de exemplu, un deficit de 2,96% din PIB, în vreme ce Comisia estimează că acesta va atinge 3,6% din PIB.

Redăm scrisoarea oficialilor europeni obţinută de sursa citată (sublinierile aparţin redacţiei cursdeguvernare.ro):

"Stimate domnule ministru,

Comisia Europeană a dat publicităţii, recent, Prognoza de Iarnă care conţine şi proiecţiile bugetare ale României. Comisia a remarcat creşterea abruptă faţă de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% în 2016. Documentul estimează un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 şi unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018

Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 şi 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului şi Reglementărilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimăm că România va înregistra deviaţii semificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, Comisia considerând că balanţa structurală va suferi noi deteriorări în 2017 şi 2018.

Aceste modificări fiscale adverse sunt generate în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creşteri de pensii şi salarii.

Comisia va reexamina modul în care România îşi respectă obligaţiile prevăzute de Pactul de Stabilitate şi de Creştere pe baza Previziunilor de Primăvară, care vor conţine datele bugetare pentru anul 2016, validate în aprilie de Eurostat şi de următorul Program de convergenţă al României, care este aşteptat înainte de jumătatea lunii aprilie. Este important ca măsurile necesare respectării obligaţiilor privind criteriile de deficit şi căii de ajustare în vederea atingerii MTO să fie credibil anunţate înainte de acest moment."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor