Ziua 29. "România nu e a hoţilor! Zi de zi aici vom fi, până când plecaţi!"
alte articole
UPDATE. La ora 21.00, ca în fiecare seară, în Piaţa Victoriei a răsunat imnul, iar protestatarii au aprins luminile telefoanelor mobile.
* * *
UPDATE. În jur de 250 de persoane protestau, în jurul orei 20.15, lângă Guvern. Ca element de noutate, în Piaţa Victoriei se strâng semnături pentru Proclamaţia România 2017 şi pentru demersul iniţiat de site-ul oameniliberi.ro, vizând demararea unui referendum pentru demiterea edililor din Bucureşti în frunte cu Gabriela Firea. (Detalii aici)
"Avem două demersuri, în primul rând locuitorii Capitalei nu numai că au sesizat că promisiunile din campania electorală n-au fost îndeplinite ci s-a trecut la acţiuni care sunt în defavoarea cetăţenilor. S-au făcut o serie de abuzuri prin deciziile pe care dna Firea le-a lansat în cadrul primăriei şi s-au lansat şi idei care nu sunt în concordanţă nici cu statul de drept nici cu competiţia liberă
Strângem semnături pentru Proclamaţia România 2017, cea pornită de la Timişoara, cu cele 8 puncte, este o proclamaţie care conţine principii de bază pe care ar trebui să se bazeze statul de drept în orice ţară europeană, lumea e dornică să semneze, aderă la aceste principii şi ele vor fi dezvoltate mai departe împreună cu jurişti pentru a vedea cum pot fi transpuse în legislaţie. O să urmăm tot procesul democratic şi o să vedem ce o să facă dacă pot respinge asemenea iniţiative!", declară o tânără care strângea semnături.
* * *
Pentru a 29-a seară consecutiv, protestatarii revin în Piaţa Victoriei, cerând, neobosiţi, demisia Guvernului Grindeanu şi schimbarea modului în care este condusă ţara, în direcţia respectului faţă de cetăţeni şi a servirii intereselor acestora.
"Ne dorim un guvern care să ne respecte, să lucreze pentru noi, să ţină cont de ceea ce noi ne dorim şi să nu dea legi special pentru ei", declară o tânără.
"Vreau să plece acest Guvern şi toţi parlamentarii care au condamnare sau care sunt cercetaţi penal. Vrem o politică curată şi nu mai vrem hoţie. Deloc! Văd că ei tot continuă cu tot felul de acţiuni, diverse ordonanţe şi alte proiecte de legi, vor să fure în continuare şi noi nu suntem de acord cu acest lucru", adaugă o altă protestatară.
Pentru alţi protestatari, rădăcinile situaţiei de acum sunt mult mai adânci şi au legătură cu originea PSD, urmaş al FSN-ului emanat la rândul său din PCR.
"De 70 de ani ăştia fac numai nenorociri şi până nu se schimbă complet această formaţiune - FSN - care jefuieşte şi violează ţara de 27 de ani trebuie măcar să le arătăm că suntem vigilenţi şi că suntem atenţi la tot ce se întâmplă şi pregătiţi să reacţionăm dacă încearcă să facă nenorociri mari", declară un protestatar.
Întrebaţi ce părere au despre modul în care politicienii la putere s-au raportat la protestele stârnite de adoptarea OUG 13, protestarii vorbesc despre manipulare şi aroganţă:
"Aroganţă, un pic de indiferenţă şi încearcă să manipuleze, să spună că România e divizată. Nu există aşa ceva, există, din păcate, oamenii pe care îi mint şi care îi cred, şi există oameni curaţi, ca cei din Piaţă şi mulţi alţii care nu sunt aici şi care vor o Românie curată şi liberă", ne spune o tânără, caracterizând atitudinea coaliţiei la putere.
Reamintim că, declanşat pe 31 ianuarie, când "noaptea, pe furiş", Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 13 şi ordonanţa graţierii, în pofida faptului că zeci de mii de oameni protestaseră anterior pe străzi, cerând ca acest lucru să nu se producă, maratonul # rezist a dus la abrogarea şi, ulterior, respingerea OUG 13 şi la demisia ministrului Justiţiei. Dar, mai mult decât atât, protestele au dus la schimbarea modului în care este percepută România atât în plan intern cât şi extern, politicieni europeni şi americani şi presa străină vorbind despre protestatari ca despre un model de sprit civic, apărători ai libertăţii, democraţiei, statului de drept.
Mobilizaţi de victoriile obţinute şi de determinarea de a schimba ceva într-un moment pe care-l consideră de cotitură, protestatarii au revenit, seară de seară, în Piaţa Victoriei, cerând demisia celor pe care-i consideră vinovaţi de adoptarea OUG 13 - respectiv Grideanu, Dragnea, Tăriceanu - cât şi schimbare modului în care e condusă şi administrată ţara, un pas necesar fiind eliminarea corupţilor din funcţiile publice.
Credit foto: Mihuţ Savu