Meleşcanu, luat oficial la întrebări pe tema apropierii de Rusia
Parlamentarii USR implicaţi în activitatea de politică externă - Cristian Ghinea, Matei Dobrovie, Dan Barna şi Radu Mihail - l-au somat pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, în cadrul unei interpelări adresate oficial, să lămurească agenda de discuţii cu Rusia, în contextul "deficitului" de transparenţă al MAE.
Interpelarea vine în contextul în care, recent, Meleşcanu a avut o întrevedere foarte fructuoasă cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, însă MAE nu s-a aventurat să dea prea multe detalii pe subiect. A făcut-o însă Ambasada Rusiei, de unde aflăm că urmează o dezgheţare a relaţiilor dintre cele două ţări.
Vă prezentăm mai jos textul interpelării USR:
"Stimate domnule ministru Teodor-Viorel Meleşcanu,
Subiectul prezentei interpelări îl constituie activitatea Ministerului Afacerilor Externe, şi a dumneavoastră, în relaţia bilaterală cu Federaţia Rusă în contextul deficitului de transparenţă al MAE. Concret, este vorba de întâlnirea pe care aţi avut-o pe data de 13 februarie cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin. Din comunicarea MAE aflăm că, în timpul întrevederii, partea română "a accentuat că angajamentele şi poziţiile României în plan extern, în special cele legate de apartenenţa ţării noastre la comunitatea de valori europene şi euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societăţii româneşti" - o subliniere pe care o considerăm corectă şi necesară.
Cu toate acestea, în data de 14 februarie pagina oficială de Facebook a Ambasadei Federaţiei Ruse în România oferă un alt rezumat al întrevederii, Domnul Ambasador Kuzmin făcând referire la semnarea iminentă a trei documente importante în domenii precum cultura, educaţia, mass-media, cercetarea ştiinţifică, printre alele, plus organizarea unui forum de afaceri al întreprinzătorilor din cele două ţări, în această primăvară, la Moscova.
În condiţiile în care reacţia oficială a MAE român a fost inexistentă, solicităm Ministrului Afacerilor Externe să elimine orice ambiguităţi cu privire la această întâlnire, să dea detalii despre protocoalele aflate în curs de negociere şi să prezinte dovezi că nu s-a ieşit din cadrul Programului de guvernare cu care Guvernul a fost investit. În capitolul dedicat relaţiilor cu Federaţia Rusă este precizat în mod explicit faptul că nivelul de interacţiune cu statul rus fiind dependent de implicarea constructivă a Rusiei în soluţionarea conflictului din Ucraina şi în redresarea balanţei strategice în vecinătatea estică, respectarea angajamentelor internaţionale fiind o condiţie absolut necesară pentru intensificarea dialogului.
Mai mult, în ceea ce priveşte relaţiile economice, programul de guvernare condiţionează dezvoltarea acestora de respectarea strictă şi activă a regimului de sancţiuni decise de UE, care trebuie să continue până la soluţionarea crizei din Ucraina. Ori, după cum bine se ştie, poziţia României a rămas neschimbată în ceea ce priveşte considerarea ca ilegală a anexării Crimeei de către Federaţia Rusă, la fel cum a rămas neschimbată şi poziţia Federaţiei Ruse care consideră Crimeea ca parte integrantă din teritoriul ei.
În aceste condiţii, considerăm complet inoportună iniţiativa MAE şi solicităm ca orice alte acţiuni ulterioare să rămână în cadrul programului cu care Parlamentul a investit actualul guvern.